- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 27. září 2024:
AGRObase - magazín Agrární komory České republiky rok 2024
č ... více - 25. červen 2024:
AGRObase - magazín Agrární komory České republiky rok 2024
číslo če ... více - 28. květen 2024:
AGRObase - magazín Agrární komory České republiky rok 2024
... více
Rusko už nepotřebuje dovážet vepřové maso
Zvýšení domácí produkce, snížení cen a zavedení dovozního cla na vepřové maso způsobily, že Rusko v prvním pololetí roku 2020 snížilo jeho dovoz o 98 % na méně než 1 tis. tun. V předešlých letech přitom dováželo okolo 100 tis. tun vepřového každý rok.
Rusko očekává, že v letošním roce doveze celkem maximálně 10 tis. tun vepřového, především ze zemí Eurasijské hospodářské unie (Bělorusko, Rusko, Kazachstán, Arménie, Kyrgyzstán). Plná soběstačnost přináší Rusku výhodu v podobě kontroly cen na trhu. Vepřové maso se nedováží, tudíž ho nemůže negativně ovlivnit případná změna kurzu rublu. A stabilita cen je nyní v době snižování reálných příjmů obyvatel klíčová.
Ruská firma „Efko“ vyvíjí novou rostlinnou alternativu
Jedna z největších ruských potravinářských společností „Efko“, která vyrábí např. majonézy, omáčky, rostlinný olej a další, vyvíjí nový produkt – rostlinné „maso“ do hamburgerů. Firma do projektu vložila 100 mil. rublů a očekává, že letos na podzim by se produkt mohl objevit v některých stravovacích řetězcích. V supermarketech by rostlinné maso mělo být k dostání od příštího roku.
Firma „Efko“ by tak měla konkurovat americké společnosti „Beyond Meat“, která aktuálně v Rusku a po celém světě nabízí „umělé“ maso do hamburgerů. Produkt společnosti „Efko“ ale bude mít odlišné složení od amerického Beyond Meat a měl by být postaven hlavně na bílkovině ze sóje. Kromě složení má produkty odlišovat i cena. Zatímco americký produkt je nyní v ruských řetězcích k dostání za zhruba 1000 rublů za dva plátky masa (cca 350 Kč), ruské rostlinné maso by mělo být asi pětkrát levnější. Pilotní linka by měla být schopná produkovat 500 kg rostlinného masa za měsíc, což je množství dostatečné pro moskevský trh. Jedná se zatím o experiment a praxe ukáže, jak velký bude zájem o alternativní rostlinné produkty. Ve firmě „Efko“ očekávají, že v roce 2025 by měl trh s rostlinnými analogy masa dosahovat 4 mld. USD, oproti 160 mil. USD v roce 2018, a proto do tohoto projektu vkládají kromě financí i velké naděje.
Pro další informace ohledně agrární spolupráce kontaktujte zemědělskou diplomatku N. Hruškovou (+420 702 169 426, nikola.hruskova@mze.cz).