Renata Šarjaková, 25. červenec 2006
Vlhká podestýlka ukazuje na špatnou integritu
Monitorování podestýlky spolehlivě upozorňuje na zdravotní stav hejna a vypovídá o integritě střeva. Při známkách vlhké podestýlky může chovatel zjistit příčinu a věnovat včas větší pozornost vznikajícímu problému.

 

Vlhká podestýlka  může být způsobena  prosakováním vody,  špatným sestrojením napáječek, poruchou zařízení pro kontrolu klimatu,  nevyrovnaností živin nebo nesprávným podestýlkovým materiálem; často vzniká při  rozšíření průjmů.  

Podle  zpráv z univerzity na Floridě se vlhká podestýlka vyskytuje v 25-35 %  dobře vedených  zařízeních.

Největší problém spojený s vlhkou podestýlkou je růst kokcidií, jejich přenos a bakteriální enteritidis. Podle odborníků by  chovatelé měli zvážit aplikaci ionophorů pro prevenci kokcidioz za účelem redukce rizika  bakteriální enteritidy a pro ochranu střevní integrity.

Monitorování podestýlky je základ úspěchu chovu drůbeže. Odborníci uvádějí:

-          pronikání kokcidií zvyšuje riziko vzniku enteritid

-          prevence kokcidióz je zásadní v ochraně střevní integrity a snížení rizika vzniku enteritid

-          špatná integrita střeva  způsobená kokcidiemi a enteritidou stojí více než 10,2 centů/brojlera o hmotnosti 2 kg

-          Podstatný je správný výběr podestýlky. Ideální podestýlka má být absorpční, lehká, levná a netoxická.

Charakteristika podestýlkových materiálů

Materiál

Vlastnosti

Borovicové hobliny/piliny

Preferovaná podestýlka

Dodávka je omezená

V některých oblastech je drahá

Hobliny/piliny z listnatých stromů

Často vysoký obsah vlhkosti

Při vysoké vlhkosti se může zvýšit  poškození prsní svaloviny

Rýžové slupky

Vhodné tam, kde se mohou získat za konkurenční ceny

 

Slupky podzemnice olejné

V některých oblastech jsou levné

Mají tendenci k tvorbě koláčů nebo krust, ale dobře se s nimi pracuje

Lisovaná cukrová třtina

Brzy vysychá

Může být účinně využitá

Drcené kukuřičné palice

Dostupnost je omezená

Může se  zvýšit poškození prsní svaloviny

Řezaná sláma, seno nebo kukuřičná stébla

Značná  tendence k tvorbě koláčů a zaplísnění

Zpracovaný papír

Mírná tendence k tvorbě koláčů (úprava papíru hoblinami minimalizuje problém)

Watt Poultry USA, 7, 2006, č. 6, s. 7   Zdroj info ÚZPI


Hodnocení => průměr 061
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář