Renata Šarjaková, 25. červenec 2006
Hustota osazení brojlerů
V komerčních výkrmnách brojlerů se stále více diskutuje o hustotě osazení z hlediska welfare a pocitu pohody.

Vzhledem ke kolísání tržní hmotnosti brojlerů se hustota osazení nevyjadřuje v kusech, ale jako hmota (kg) připadající na jednotku prostoru (m2). Vliv  hustoty osazení na ukazatele užitkovosti, chování a imunitní reakci zvířat  je dobře zdokumentovaná, ale existuje málo dostupných informací  o vlivu hustoty na fyziologické ukazatele jako je hodnota  kortikosteronu a glukózy v plazmě, poměr heterofilů k lymfocytům, hmotnost jater a obsah lipidů, celkový počet bílých krvinek, stravitelnost proteinu, koncentrace lipoproteinů v plazmě, příjem vody a obsah cholesterolu v plazmě.

V amerických pokusech, kde zjišťovali koncentraci kortikosteronu, glukózy a cholesterolu v plazmě  brojlerů ustájených při různé hustotě osazení  nezjistili průkazné změny  nebo trend  ve fyziologické reakci na hustotu osazení. Podle autorů není u brojlerů hustota osazení sama o sobě příčinou fyziologického stresu. Z těchto a dalších pokusů vyplývá, že welfare brojlerů je ovlivněno spíše řízením vnitřního prostředí stájí, než počtem nebo hmotností brojlerů připadajících na jednotku plochy.  

Mimořádně důležité pro hodnocení pocitu pohody a welfare u drůbeže jsou teplota a vlhkost ve stájích, kvalita vzduchu, světelný režim, počet míst  u krmítek a napáječek, zdroj podestýlky a   její kvalita  a zdraví hejna.

Watt Poultry USA, 7 2006, č. 6, s. 44-45  Zdroj info ÚZPI


Hodnocení => průměr 058
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář