Renata Šarjaková, 21. červenec 2006
Vlhká podestýlka a rizikové faktory pro její vznik
Vlhká podestýlka může mít vážný vliv na zdraví, welfare a užitkovost intenzivně chovaných brojlerů.

Vlhká podestýlka vzniká při užití  materiálů jako jsou dřevěné hobliny nebo řezaná sláma, které dosáhly prahového nasycení vodou a více vlhkosti neudrží. Podestýlka je méně sypká  a na povrchu se mohou tvořit vlhké  skvrny. Byla zjištěna souvislost mezi vlhkou podestýlkou a poškozením končetin,  prsní svaloviny a  běháku; zvýšená vlhkost byla v korelaci s vyšší koncentrací kortikosteroidů ve výkalech brojlerů, dokazujících působení stresů.

V souvislosti s vlhkou podestýlkou bylo stanoveno několik rizikových faktorů včetně   klinických nemocí u nichž je důležitým příznakem  průjem,  krmných složek, sezony, hustoty osazení, průměrného věku při porážce, pohlaví, typu napáječek, výšky podestýlky, teploty a vlhkosti v ustájovacích zařízeních.

Ve Velké Británii provedli průzkum v 857 farmách s chovem brojlerů a zjišťovali rozšíření vlhké podestýlky a rizikové faktory, které její výskyt ovlivňují. Vlhkou podestýlku  uvedlo 75 % dotázaných minimálně v jednom hejnu během roku  2001 a 56,1 % z dotázaných uvedlo rozšíření vlhké podestýlky u nejposlednějších odchovaných hejn. Vlhká podestýlka se častěji sledovala během zimních měsíců  na farmách, které užívaly postranní ventilační systém. K trvalým rizikovým faktorům patřila kokcidioza a poškozené krmné zařízení. Byla uváděna souvislost vlhké podestýlky s nemocí (33,7 %), s užitím ručního sanitizeru  a  s betonovými stěnami stáje.

Výsledky průzkumu uvádějí:

-          v roce 2001 se v chovech brojlerů často objevovala vlhká podestýlka. Výskyt byl vyšší než vletech 1980 a 1990

-          celková mortalita nebyla ovlivněna vlhkou podestýlkou

-          užitkovost hejn na vlhké podestýlce se zhoršila

-          kokcidióza vykazovala trvalou souvislost  s vlhkou podestýlkou.

Vlhká podestýlka může mít vážný vliv na zdraví, welfare a užitkovost intenzivně chovaných brojlerů.

Veterinary Rec., 158, 2006, č.18, s. 615-622

 Zdroj info ÚZPI


Hodnocení => průměr 055
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář