- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Jakou syrovátku použít pro selata?
Z výroby sýrů zbývají hodnotné mléčné produkty, které se mohou aplikovat do krmiv pro odstavená prasat.
Základní výzkumné práce ohledně syrovátky byly provedeny v Evropě a USA a dokázaly, že krmné dávky prasat založené na obilovinách a sójových produktech doplněné syrovátkou podporují růst. Přídavek 30 % sušené syrovátky do krmiv prasat odstavených ve věku asi 3 týdnů trvale zlepšoval růst o více než 50 %; později bylo dokázáno, že sprejově sušená syrovátka může redukovat vázání patogenních bakterií E. coli na mukózu střeva a bránit prasat před infekci.
Účinnost syrovátky (a mléčných produktů obecně) a její příznivý vliv na užitkovost selat souvisí především se zvýšenou chutností krmiva a stravitelností proteinu. Za zvýšený příjem krmiva je zodpovědná laktáza a ne protein.
Při aplikaci syrovátky je potřeba provést a zhodnotit:
-
chemickou analýzu. I když bylo dokázáno, že chemická analýza je velmi slabý indikátor kvality syrovátky z hlediska užitkovosti selat, může zvýšená koncentrace určitých látek ovlivnit užitkovost zvířat. Např. síra a sodík jsou v syrovátce vysoce nežádoucí látky, jelikož vyvolávají průjmy. Z pokusů vyplývá, že bezpečná hladina síry v kompletních dávkách prasat je pod 0,25 %.
-
sladká proti kyselé syrovátce. Podle komerčních zkušeností má vysoce kvalitní sladká syrovátka přednost před kyselou syrovátkou.
-
barva. Syrovátka s vysokou kvalitou by měla mít krémové zbarvení. Určité dodávky mohou být žlutější v závislosti na zpracování a obsahu karotenu v mléce. Zahnědlé zbarvení vždy naznačuje nadměrné tepelné zpracování, snížení nutriční hodnoty a chutnosti. Sprejově sušená syrovátka má lepší kvalitu než syrovátka zpracovaná jiným postupem.
-
chuť. Vysoce kvalitní a sladká syrovátka by měla mít příznivější chuť než kyselá a nízkokvalitní syrovátka.
-
rozpustnost. Syrovátka by se mohla snadno rozpouštět v teplé vodě. Obtížně rozpouštění může být důsledkem nevhodného zpracování a přítomnosti cizích látek.
-
tekutost. Podle tekutosti lze ohodnotit kvalitu syrovátky. Přestože ne všechny vysoce tekuté syrovátky nemusí mít nízkou kvalitu, určité postupy užívané pro zlepšení tekutosti mohou nepříznivě kvalitu ovlivnit. Např. granulace může denaturovat protein syrovátky při tepelném zpracování a některá činidla pro zvýšení tekutosti mohou snížit chutnost.
Pig intern., 36, 2006, č. 3, s. 6-9