Renata Šarjaková, 19. červenec 2006
Rizikové faktory omezení pohyblivosti dojnic v Nizozemsku
Sledování kulhavosti a hodnocení její závažnosti je subjektivní. Pro zvýšení objektivity a možnosti srovnání byla vyvinuta řada hodnotících systémů.

Kulhání nepříznivě ovlivňuje pocit pohody dojnic, snižuje jejich pohyblivost, omezuje přirozené chování, snižuje mléčnou užitkovost, plodnost, dobrovolný příchod k dojícímu zařízení a zvyšuje  potřebu obnovy stáda. Přináší velké ekonomické ztráty.

Plány pro minimalizaci kulhání u dojnic zatím nebyly vyvinuty hlavně proto, že potřebný výzkum není zatím dostatečně rozsáhlý.

Kulhavost (chromost) je u dojnic značně rozšířená  a je potřeba stanovit určitá doporučení pro její redukci. Odhaduje se, že v Nizozemí v chovech bez využití pastvy dosahuje 1,2 % (podle průzkumu ve 34 stádech), ve Švédsku 5 % (průzkum na 101 farmě) a v Anglii 22 % (průzkum na 53  farmách). Je možné , že proměnlivost ve výskytu, jak na  regionální tak na národní úrovni,  je vyvolaná různými hodnotícími systémy.  

Rizikové faktory pro vznik kulhavosti u dojnic  se mezi farmami  v různých zemích liší v závislosti na systémech  řízení chovů.

Multidisciplinární přístup k řešení kulhavosti u dojnic v členských státech EU představuje  Program Lamecow   (European Union framework 5 funded project number OLRT-2001-00969).

J. Dai. Sci., 89, 2006, č. 5, s. 1509-1515        Zdroj info ÚZPI


Hodnocení => průměr 051
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář