- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Zdroje obilovin a kvalita vepřového masa
Podle odhadů se bude odvětví výroby vepřového masa v budoucnu zabývat kvalitou masa ve větším rozsahu než jen z hlediska obsahu tuku.
Jedním z nejekonomičtějších energetických krmiv užívaných v odvětví výroby vepřového masa je kukuřice. Ječmen má oproti kukuřici vyšší obsah vlákniny a obsah metabolizovatelné energie (ME) dosahuje přibližně 89 % metabolizovatelné energie obsažené v kukuřici. Ječmen, který neobsahuje karoten jako žlutá kukuřice, byl navržen jako náhražka kukuřice pro výrobu prasat s produkcí masa a tuku vyšší kvality, požadované určitými exportními trhy. Dalším potenciálním zdrojem energie je bílá kukuřice, která rovněž neobsahuje karoten obsažený ve žluté kukuřici.
Ve studii provedené na univerzitě v Iowě sledovali vliv dietetického energetického zdroje (žlutá kukuřice, bílá kukuřice a ječmen) na různé vlastnosti vepřového masa prasat odchovaných v komerčních výrobních podmínkách. Dalším předmětem studie bylo ohodnocení vlivu genotypu kance a pohlaví na kvalitu masa a tuku.
Výsledky studie dokazují, že výkrm prasat dávkami s obsahem ječmene nebo bílé kukuřice, jako hlavních zdrojů energie, nezlepšuje, ve srovnání s výkrmem dávkami s obsahem žluté kukuřice, kvalitu masa z m.l.d. (nejdelší zádový sval).
Ječmen sice zlepšoval barvu tuku ve srovnání s tukem prasat krmených žlutou kukuřicí, ale z hlediska výrobců není důvod pro změnu obilovin jako zdroje energie za účelem zlepšení kvality masa a tuku.