Renata Šarjaková, 17. červenec 2006
Zdroje obilovin a kvalita vepřového masa
Výkrm prasat dávkami s obsahem ječmene nebo bílé kukuřice nezlepšuje, ve srovnání s výkrmem dávkami s obsahem žluté kukuřice, kvalitu masa z m.l.d. (nejdelší zádový sval).

Podle odhadů se bude odvětví výroby vepřového masa v budoucnu  zabývat kvalitou masa ve větším rozsahu než jen z hlediska obsahu tuku.

Jedním z nejekonomičtějších energetických krmiv užívaných v odvětví výroby vepřového masa je kukuřice. Ječmen má oproti kukuřici  vyšší obsah vlákniny a obsah metabolizovatelné energie (ME) dosahuje přibližně 89 % metabolizovatelné energie obsažené v kukuřici. Ječmen, který neobsahuje karoten jako žlutá kukuřice,  byl navržen jako náhražka kukuřice pro výrobu prasat s produkcí masa a tuku vyšší kvality, požadované určitými exportními trhy. Dalším potenciálním zdrojem energie je bílá kukuřice, která rovněž neobsahuje karoten obsažený ve žluté kukuřici.

Ve studii provedené na univerzitě v Iowě  sledovali vliv dietetického energetického zdroje (žlutá kukuřice, bílá kukuřice a ječmen) na různé vlastnosti vepřového masa  prasat odchovaných v komerčních výrobních podmínkách. Dalším předmětem studie bylo ohodnocení vlivu genotypu kance a pohlaví na kvalitu masa a tuku.

Výsledky studie dokazují, že výkrm prasat dávkami s obsahem ječmene nebo bílé kukuřice, jako hlavních zdrojů energie, nezlepšuje, ve srovnání s výkrmem dávkami s obsahem žluté kukuřice, kvalitu masa z m.l.d. (nejdelší zádový sval).

Ječmen sice zlepšoval barvu tuku ve srovnání s tukem prasat krmených žlutou kukuřicí, ale z hlediska výrobců není důvod pro změnu obilovin jako zdroje energie za účelem zlepšení kvality masa a tuku.

J. Anim. Sci., 84, 2006, č. 4, s. 986-996

Zdroj info ÚZPI


Hodnocení => průměr 073
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář