- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Vejce budou dostupnější
S příchodem Velikonoc a sezóny trhů stojí vejce vždy v popředí zájmu. Od března letošního roku je o něco snazší získat vejce z domácích chovů přímo od chovatele. Státní veterinární správa v této souvislosti rovněž připomíná podmínky prodeje, jejichž cílem je v maximální možné míře zajistit zachování zdravotní nezávadnosti vajec.
Chovatel je taktéž může dodávat do místní maloobchodní prodejny (která je opět prodá přímo konečnému spotřebiteli). A právě zde nastala od března tohoto roku významná změna – množství takto dodaných vajec bylo navýšeno z 60 na 600 vajec v průběhu 1 týdne. Tato vejce musí být prosvícena a musí k nim být připojena informace o době spotřeby a identifikaci chovatele (jméno chovatele a adresa chovu, kde byla vejce vyprodukována).
Taková vejce lze prodat konečnému spotřebiteli nejpozději 21 dnů po snášce, kupující má tedy jistotu, že mu vejce doma vydrží nejméně 7 dní (doba spotřeby vejce je 28 dní od snesení).
Pro prodej vajec dále platí, že:
• vejce musí být po celou dobu uložena při nekolísavé teplotě 5 – 18° C;
• označení „domácí“ v názvu je nepřípustné;
• vejce musí být po celou dobu prodeje chráněna před kontaminací a před přímým vlivem klimatických podmínek;
Pokud jde o vařená a barvená vejce, měl by mít každý na paměti, že se jedná o výrobek živočišného původu a výroba takových potravin podléhá schválení krajskou veterinární správou. Nelze tedy na trhu prodávat vejce doma uvařená a obarvená. Takovéto výrobky je rovněž nutné správně označit mj. jménem výrobce, jeho identifikační značkou, dobou spotřeby, skladovací teplotou a dalšími povinnými údaji.
Mgr. Petr Pejchal
Tiskový mluvčí SVS
www.svscr.cz