Renata Šarjaková, 14. červenec 2006
Cukerný sirup - vysopce energetické krmivo pro dojnice
Aplikace cukrů zvyšuje u dojnic mléčnou užitkovost.

 

Aplikace cukrů do krmiv pro dojnice je stále populárnější. Podle společnosti Al Khaleei sugar z Dubaie, je cukerný sirup, vedlejší cukerný produkt, lepší než melasa. Podle odborníků je tento sirup nejlepším zdrojem energie pro dojnice.

Pro dojnice, které  mají vysoké požadavky na energii, jsou nejlepším energetickým zdrojem glycidy. Nevláknité glycidy (škroby a jednoduché cukry) jsou rychle a většinou zcela fermentovány   mikroorganizmy v bachoru. Poslední studie, které ukazují, že  metabolizmus sacharózy je významně vyšší než u škrobu, znovu vzbudily zájem o aplikaci cukrů do krmiv pro dojnice.

Al Khaleej Sugar (AKS) - největší rafinerie cukru ve světě, doručuje využívat  vedlejší produkt – cukerný sirup – v krmivech pro dojnice.

Cukr je do krmiv skotu často aplikovaný ve formě melasy – vedlejšího produktu ze zpracování cukrové řepy nebo  cukrové třtiny. Vzhledem ke znečištění  a obsahu zkaramelizovaného cukru je obsah stravitelné energie relativně nízký. Nadměrný var melasy  zvyšuje obsah neidentifikovatelné organické hmoty, která dále snižuje stravitelnost sušiny produktu.

Pro lepší využití melasy a vyšší  dostupnost energie je potřeba vyloučit nadbytečné vaření cukerného sirupu při extrakci reziduálního cukru. AKS vyvinula praktický postup pro separaci cukerného sirupu použitelného do krmiv pro hospodářská  zvířata.

Oproti melase má sirup několik předností:

-         neobsahuje další chemické látky

-         má nízký obsah popelovin

-         energetická hodnota sirupu je srovnatelná s energií kukuřice

-         neobsahuje nestravitelné složky

-         neobarvuje krmivo dotmava

-         má příjemnou vůni,  zlepšuje aroma a chutnost krmiva

-         má nižší viskozitu než  melasa a proto je manipulace  snadnější

-         vyšší hodnota pH (6,0) snižuje bachorovou fermentaci cukrů; cukry  procházejí  do žaludku a střeva kde jsou zcela absorbované

-         cukerný sirup má vysokou hladinu monosacharidů a je zvířaty zcela asimilován.

-         neobsahuje nestravitelné zbytky.

Cukerný sirup - vedlejší produkt z rafinace cukru zvyšuje v krmivech obsah energie,  zvyšuje příjem krmiva a jeho stravitelnost. Jelikož obsah popelovin je nižší než  10 %,  je jeho energetická hodnota srovnatelná s kukuřicí. V krmivech pro skot a drůbež může nahradit 10-15 % kukuřice. V krmivech brojlerů a nosnic bylo s úspěchem použito 18-24 % cukerného sirupu.

Feed Mix, 14, 2006, č. 2, s. 19-20     Zdroj info ÚZPI


Hodnocení => průměr 083
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář