Renata Šarjaková, 12. červenec 2006
Jakou syrovátku pro selata?
Přídavek sušené syrovátky zvyšuje užitkovost selat.

V Evropě není zatím příznivý vliv syrovátky na selata  dostatečně prostudován. Základní odborné práce provedené v Evropě a USA jasně dokázaly, že  krmiva pro selata založená na obilovinách  a  sóji obohacená mléčnými produkty jako je sušená syrovátka podporují  růst.   Závěry z pokusů i zkušenosti s  aplikací syrovátky v komerčních podmínkách uvádějí, že doplněk krmiva  30 % sušené syrovátky  zlepšil růst selat odstavených ve věku okolo 3 týdnů o 50 %. Účinek syrovátky je výraznější  bezprostředně po odstavu. Bylo dokázáno, že sprejově sušená syrovátka může omezit vázání patogena E. coli na povrch střevní mukozy  a působit jako prevence proti infekcím.
Účinnost syrovátky  spočívá ve zlepšení užitkovosti selat podmíněném vyšší chutností krmiva a stravitelností proteinu. V současnosti se uvádí, že jsou vyšší příjem krmiva a vyšší přírůstek hmotnosti u selat během  prvních týdnů po odstavu vyvolány  obsaženou laktozou  a ne proteinovou frakcí  syrovátky.
Příznivý účinek laktózy byl potvrzen v pokusech provedených v USA na univerzitě v Ohiu. 
Problémem zůstává kolísavá kvalita syrovátky podle  zdroje a i  mezi jednotlivými dávkami ve stejné výrobně sýrů.
Odborníci uvádějí, že syrovátka nejnižší kvality se pozná podle lepší tekutosti. Někteří dodavatelé syrovátky zlepšují záměrně tuto vlastnost syrovátky s tím, že  ne všechny vysoce tekuté syrovátky musejí mít nízkou kvalitu. Některé postupy užívané pro lepší průtočnost (např. peletování) však mohou nepříznivě ovlivnit kvalitu produktu. 
Ukazuje se, že nejlepším ukazatelem kvality syrovátky je samo zvíře a proto se doporučuje, aby  zpracovatelé ještě před tím, než se rozhodnou pro dodavatele, provedli růstový test.
Pig Intern., 36,  2006, č,. 3, s. 6-9
Zdroj info ÚZPI


Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 080
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář