Renata Šarjaková, 12. listopad 2014
Ebola virus - možnost přenosu zvěřinou z Afriky - zpráva EFSA
Bylo zjištěno, že několik druhů zvířat hostí virus Ebola v Zairu (ZEBOV), hlavně ne-humánní primáti a Kaloni (netopýři).

 EFSA zhodnotila riziko pro osoby v Evropě spojené s přenosem ZEBOV prostřednictvím zpracování a přípravy nelegálně dovážených potravin (spotřebitelé nebo pracovníci manipulující se zvěřinou z Afrikyv kuchyni bezprostředně před spotřebou). Výsledkem byla pravděpodobnost výskytu alespoň jednoho případu ZEBOV v Evropě, díky přenosu prostřednictvím “zvěřiny” (bushmeat).

Tato pravděpodobnost je výsledkem kombinace několika kroků:

  1. zvěřina je kontaminována virem ZEBOV;
  2. zvěřina musí být nelegálně uvedena na trh v EU;
  3. importovaná zvěřina musí obsahovat životaschopný virus, když přijde do styku s osobami;
  4. osoba musí být vystavena viru; a
  5. osoba bude infikována po expozici.

Kvůli nedostatku dat a znalostí, což má za následek velmi vysokou nejistotou, není možné odhadnout přesnější riziko. Berouce v úvahu všechny tyto prvky a na základě:

(i) omezeného počtu ohnisek potvrzených v současnosti v Africe v důsledku běžné spotřeby zvěřiny na tomto kontinentu,

(ii) použití zvěřiny z Afriky v Evropě, nezahrnující  vysoce rizikové praktiky, jako je lov a vyvrhování

(iii) předpokládané nízké celkové spotřebě této zvěřiny v Evropě, lze předpokládat, že potenciál pro zavlečení a přenos viru ZEBOV přes tuto zvěřinu je v Evropě v současné době nízký.

Zdravotní důsledky takové události by byly velmi vážné, vzhledem k vysoké letalitě a potenciálu pro sekundární přenos. Skoro žádné informace o infekčnosti viru ZEBOV nejsou k dispozici s ohledem na efekt solení, uzení nebo sušení masa. Nelze tedy činit závěry pokud jde o účinnost těchto metod na inaktivaci viru. Důkladné vaření (100 ° C) virus zničí.

Volný překlad zprávy EFSA, 4.11.2014  (J.Ruprich)

Dostupné na: http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/3884.htm

Zdroj: SZÚ


Hodnocení => průměr 104
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář