Renata Šarjaková, 7. červenec 2006
IˇI teploměry nejsou luxusem
Měření teploty různých povrchů ve stáji pro prasata infračerveným teploměrem se vyplatí.

Především při novém naskladnění odstavených selat popř. prasat ve výkrmu se pohybují teploty v prostoru, kde zvířata leží, téměř vždy pod hranicí optimálních hodnot (v hnízdě pro selata by se měla teplota pohybovat mezi 40 až 32 oC, která se postupně snižuje v závislosti na věku selat; u prasat ve výkrmu by to mělo mít minimálně 22 oC). Teplota podlahy v odchovu selat by měla dosahovat minimálně 24 oC při naskladnění selat a teplota roštových podlah ve výkrmu prasat by měla mít 22 oC.

Nízká teplota v prostoru odpočinku zvířat vede nejenom ke snížení vlastní tělesné teploty, ale také k degeneraci malých senzitivních střevních buněk, čímž je naprogramován vznik poruch trávení a onemocnění trávicího traktu.   

Aby chovatelé předešli tomuto nepříznivému scénáři, je nutné provádět pravidelná měření teploty různých povrchů ve stáji. Nejlépe se osvědčily infračervené teploměry, které se vyznačovaly největší přesností naměřených hodnot. Tyto teploměry snímají teplotu předmětu aniž by s tímto objektem byly v přímém kontaktu. Principem měření je skutečnost, že každý objekt vysílá tepelné záření odpovídající jeho teplotě.

Cena kvalitního infračerveného teploměru se pohybuje mezi 50 až 100 EUR, je to však smysluplná investice, která se určitě vyplatí.

 

DGS, 2006, č. 18, s. 41 – 44  zdroj info ÚZPI


Hodnocení => průměr 087
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář