Renata Šarjaková, 29. červen 2006
Prevence subakutní bachorové acidózy dojnic
Hlavním faktorem pro prevenci acidózy je pufrovací schopnost bachoru.

Aplikace krmných dávek s vysokým obsahem obilovin a dalších vysoce fermentovatelných glycidových složek dojnicím zvyšuje nejen produkci mléka, ale také riziko subakutní bachorové acidózy.

Zhoršení zdraví u dojnic v důsledku bachorové acidózy ovliňuje nejen ekonomiku chovu, ale i  welfare dojnic. Z hlediska welfare je ve stádech dojnic nejvýznamnější kulhavost  krav; bachorová acidóza je hlavním rizikovým faktorem pro její vzhik.  Kulhání vede ke snížení reprodukční a mléčné užitkovosti a  je obecně nejvýznamnější příčinou  brakace krav. Bachorová acidóza může přímo souviset se zdravím lidí, protože nízká hodnota pH v bachoru a ve střevu krav v důsledku zkrmování velkého množství obilovin zvyšuje riziko  uvolňování enterohemoragické E. coli jako 0157:H7. Převedení krav před porážkou na krmné dávky s vysokým obsahem objemné píce snižuje vylučování E. coli.

Nejrizikovější oblasti pro vznik acidózy jsou ty, kde se vyskytují relativně levné obiloviny a kde není kvótami  omezená mléčná produkce.

Riziko vzniku subakutní bachorové acidózy se snižuje aplikací dietetické vlákniny s dostatečně dlouhými částicemi. Množství vlákniny a délka částic potřebné pro udržení zdraví bachoru závisejí na zdroji vlánkniny. Vznik acidózy závisí také na zdroji obilovin a stupni jejich zpracování. Zkrmování  vysoce fermetnovatelných obilovin zvyšuje potřebu vlákniny.

Aplikace jednotlivých krmných složek  zvyšuje, ve srovnání se zkrováním směsné krmné dávky, riziko acidózy.  K důležitým opatřením proti acidóze  patří doba přístupu ke krmivu, důsledné dodržování krmného programu a dostupný odpočinkový prostor.

Zásadním faktorem pro prevenci acidózy je  pufrovací schopnost bachoru daná dietetickými a endogenními pufry a pečlivá kontrola příjmu rychle fermentovatelných glycidů. K preventivním opatřením patří odpovídající množství vlákniny, zpracování obilovin, aplikace koncentrovaných krmiv s vysokým podílem vlákniny, časté a pravidelné podávání krmiva v malých dávkách. Příznivě působí aditiva a doplňky.

Oblasti ve světě s relativně dražšími obilovinami nebo s mléčnými kvótami budou místem menšího výskytu bachorové acidózy.

Anim. Feed Sci. and Techn., 126, 2006, č. 3-4, s. 215-236

Zdroj info UZPI


Hodnocení => průměr 102
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář