- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Tisková zpráva SVS ČR
Nebezpečí nehrozí jen od zvířat
Prozatím je africký mor prasat stále dost daleko od hranic ČR. Nicméně poměrně rychlý postup této
nákazy, ohrožující divoká i domácí prasata, přes východní oblasti Evropy k severu je vážným
varováním pro všechny evropské země.
Na možné riziko zavlečení afrického moru prasat jsme chovatele upozorňovali již na počátku února a
znovu pak v polovině. Je však vhodné uvést, že riziko nehrozí nejen prostřednictvím divokých prasat,
ale i prostřednictvím nedostatečně tepelně opracovaných potravin živočišného původu (které
obsahují vepřové maso).
Africký mor prasat je nebezpečné, vysoce nakažlivé onemocnění domácích i divokých prasat všech
plemen a věkových kategorií. Na člověka se nepřenáší. Původcem nákazy je DNA virus, který se ve
vnímavých prasečích populacích velmi rychle šíří a u nakažených zvířat vyvolává širokou škálu
klinických příznaků.
K přenosu nákazy dochází přímým kontaktem, krví, spermatem nebo nepřímo prostřednictvím
dopravních prostředků, pomůcek a materiálu. Významným způsobem přenosu je rovněž přenos
kontaminovanými produkty živočišného původu, především pak masem a masnými výrobky. Virus je
vysoce odolný ve vnějším prostředí i v materiálech živočišného původu. V kontaminovaných
výbězích zůstává plně infekční nejméně po dobu jednoho měsíce, v trusu přežívá při pokojové teplotě
11 dnů, v krvi uchovávané při 4 °C až rok a půl. Ve vykostěném vepřovém mase, uskladněném při
teplotě 4 °C, zůstává infekční po dobu 150 dnů, 140 dnů v sušené šunce a dokonce několik let v
mase zmraženém. Velmi často nastává přenos nákazy právě prostřednictvím syrových nebo
nedostatečně tepelně upravených výrobků obsahujících vepřové maso. Virus spolehlivě ničí vysoké
teploty. Při 56 °C je inaktivován za 70 minut a při 60 °C již za 20 minut.
Právě proto je na místě upozornit cestující do zemí Ruské federace, do Litvy, popřípadě do Polska,
aby nepodstupovali riziko a žádné takové potraviny do ČR nedováželi. Nejde o ohrožení zdraví lidí,
africký mor prasat není přenosný na člověka, ale o ohrožení chovů prasat.
Zavléci nákazu je možné tak, že zbytky nedostatečně tepelně opracovaných potravin pozře prase. (A
že to je možné, o tom například svědčí zavlečení jiné nebezpečné nákazy – slintavky a kulhavky – do
Velké Británie v devadesátých letech z Afriky, šlo o nelegální dovoz masa do etnických restaurací. A
co to stálo peněz tuto nákazu zlikvidovat).
Nákazovou situaci, nejen pokud jde o africký mor prasat, sleduje Komise a samozřejmě i Státní
veterinární správa.
Podrobnější informace o africkém moru prasat jsou na
www.svscr.cz, například v tiskových zpráváchz 3. 2. a 19. 2.
Josef Duben, tisk. mluvčí SVS