Renata Šarjaková, 28. červen 2006
Nemoci krav v přechodném období podmíněné výživoua způsobem chovu
Strategie pro optimalizaci zdraví, reprodukce a užitkovosti dojnic jsou zaměřeny na ochranu žádoucího stavu epitelu, metabolizmu a imunitních funkcí v různých buňkách, tkáních nebo orgánech.

Optimální průběh laktace, vysoká užitkovost dojnic a nízký výskyt produkčních nemocí jsou podstatné nejen z hlediska konkurence, ale i pro výrobu bezpečné potraviny.

V posledních desetiletích se produkce mléka výrazně zvýšila intenzivní genetickou selekcí, zlepšenou výživou a způsobem chovu; současně se zvýšením mléčné užitkovosti došlo k navýšení zdravotních problémů a problémů s plodností, které do určité míry snižují množství a kvalitu mléka a zvyšují  náklady na veterinární ošetření a obnovu stáda. Většina zdravotních problémů u dojnic se sleduje v období okolo porodu. Do velké míry se tyto zdravotní problémy ukazují u krav, které se obtížně adaptují na laktaci a u nichž dochází k fyziologické imbalanci; regulační mechanizmy nestačí zajistit optimální funkci organizmu a vzniká  riziko trávicích, metabolických a infekčních problémů. Uvádí se, že tyto problémy mohou být redukovány především novými  strategiemi výživy a řízení chovu. V Dánsku se zabývali řízením fyziologických procesů a adaptací zvířat na úspěšný průběh přechodného období k laktaci; sledovali výskyt nemocí, rizikové faktory, etiologii a patofyziologii nemocí souvisejících s výživou a řízením chovu a stanovením strategií pro prevenci nemocí.

Strategie pro prevenci nemocí vycházejí z hlavních faktorů, které  přímo nebo nepřímo zvyšují riziko vzniku tučných jater, ketózy, acidózy a translokace žaludku. Bylo dokázáno, že by se mělo více pozornosti věnovat  jednotlivým zvířatům a identifikaci rizikových zvířat.

 Anim. Feed Sci. Techn., 126, 2006, č. 3-4, s. 175-213  

Zdroj info ÚZPI


Hodnocení => průměr 096
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář