Renata Šarjaková, 28. červen 2006
Antimikrobiální aktivita elektrolyzované okysličené vody
Elektrolyzovaná okysličená voda (EOW) může inaktivovat bakteriální endotoxin, má fungicidní účinek a inaktivuje bakteirální a plísňové toxiny.

Elektrolyzovaná okysličená voda (EOW) je známá jako desinfekční prostředek se silným antimikrobiálním účinkem; působí proti řadě bakteriálních patogenů včetně mykobakterií a bakteriálních endospor. Elektrolyzovaná okysličená voda vzniká elketrolýzou vodního roztoku chloridu sodného. Fyzikální  vlastnosti a chemické složení EOW závisejí na koncentraci NaCl,  trvání elektrolýzy a rychlosti toku vody.

Zatím bylo popsáno využití EOW v zemědělství, medicíně a pro sanitaci potravin. Vzhledem k uváděnému širokému využití a rozsáhlým mikrobicidním aktivitám se zkouší jako slibný prostředek pro desinfekci v živočišné výrobě a veterinární medicíně.

Mikrobiální účinnost EOW hodnotili ve Švýcarsku.

J. Vet. Med. B 53, 2006, č. 3, s. 133-137             Zdroj info ÚZPI


Hodnocení => průměr 087
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář