Renata Šarjaková, 27. červen 2006
Vliv krmných dávek doplněných tukem na kvalitu vepřového masa
Krmné dávky obohacené tukem zlešpují kvalitu vepřového masa.

Na konferenci BSAS uvedli američtí odborníci, že aplikace krmných dávek doplněných tukem po dobu 4 týdnů před porážkou prasat a vynechání krmiva bezprostředně před porážkou zlepšuje kvalitu vepřového masa.

Vědci z univerzity v Illinois uvedli, že vynechání krmiva před porážkou má řadu předností včetně lepší barvy vepřového masa a nižší ztráty vody vykapáním (lepší kapacity zadržení vody).

Lepší kapacita zadržení vody je výsledkem snížení obsahu glykogenu ve svalech při porážce. Vynechání krmiva se také projeví ve snížení tělesné teploty, takže redukce teploty ve svalech při porážce by mohla příznivě ovlivnit kvalitu vepřového masa.

Studie provedená na univerzitě v Illinois ukázala, že aplikace krmných dávek s obsahem 10% doplňkového tuku po dobu 4 týdnů před porážkou snižovala hladinu gykogenu ve svalech.

Dalším výzkumem je potřeba zjistit zda užití krmných dávek s vysokým obsahem tuku  v dokrmu může zlepšit barvu vepřového masa a kapacitu zadržení vody bez negativního vlivu na růstovou užitkovost.

Fmrs Wkly, 144, 2006, č. 14, s. 50            Zdroj info ÚZPI


Hodnocení => průměr 087
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář