Renata Šarjaková, 27. červen 2006
Lisované lihovarské výpalky- zajímavé krmivo pro skot, vhodné i pro skladování
Německá studie představuje výsledky výzkumu konzervace a skladování lihovarských výpalků, vznikajících při výrobě bioetanolu.

Se zvyšující se produkcí lihu vznikají ve větší míře jako krmivo lisované výpalky z obilí. V první části vysvětluje Dr. Olaf Steinhöfel z Köllitsch a Thomas Engelhardt z Idenu, jak lze vlhké krmivo skladovat.
Vedlejší produkty výroby bioetanolu jsou žitné a pšeničné výpalky, které přinášejí nově oživení na trh s krmivy. Používání lihovarských výpalků jako krmiva má dlouhou tradici. Profesor Julius Kühn z Halle napsal již před 125 lety, že lihovarské výpalky z obilí představují důležitý opěrný pilíř účelné výživy skotu. Doposud se dostávaly dříve regionálně významné lihovarské výpalky do žlabu vždy čerstvé a proto tekuté a horké. Čerstvé lihovarské výpalky se ale snadno zkazí a je logisticky obtížné s nimi manipulovat.
Žitné lihovarské lisované výpalky s obsahem sušiny 35 procent
Čerstvé zbytky po kvašení mají obsah sušiny kolem osmi procent. Lihovarské výpalky jsou energeticky bohaté a podle způsobu výroby a druhu obilí obsahují více nebo méně proteinů. Z důvodu vysokého obsahu vody, vysokých vyskladňovacích teplot (více než 50 ºC) a vysoké rozpustnosti enzymů složek buněčné stěny a zbytků kvasinek se čerstvé lihovarské výpalky snadno kazí. Dopravovat větší množství produktu obsahujícího vysoké množství vody přímo ke zkrmování, je jak z krmivářsko-hygienického, tak také z ekonomického hlediska problematické. Proto na trh přicházejí jako sušené lihovarské výpalky (obsah sušiny 88 až 90 %) a jako lisované lihovarské výpalky (35 až 40 % sušiny). V podnicích Zörbig (Sasko-Anhaltsko) a Schwedt (Brandenbursko) opouští denně podnik po 240 tunách žitných lihovarských výpalků a směřují do podniků s chovem skotu. Pro lisované lihovarské výpalky existuje dlouhodobě pouze jeden trh, když jsou stálé pro uskladnění nebo je lze silážovat. Doposud ještě se skladováním, konzervací nebo silážováním čerstvých lihovarských výpalků z obilí nebyly žádné zkušenosti. Naše doporučení se vyplatí číst s výhradami: Testovali jsme pouze aktuální žitné lihovarské výpalky ze žita z Zörbigu a Schwedtu. Kdyby se metoda výroby bioetanolu měla v budoucnu změnit, mělo by to na kvalitu lihovarských výpalků podstatný vliv.

Skladování je možné obtížně
Čerstvé lihovarské výpalky vycházejí ze zařízení na výrobu etanolu téměř sterilní. Množství baktérií a kvasinek se ale během několika hodin zvyšuje tak rychle, že se krmivo zkazí. Čerstvé lihovarské výpalky proto nelze skladovat dlouhodobě. Vylisované zbytky kvašení jsou aerobně stabilní nejvýše jeden až dva dny při venkovních teplotách od 15 do 20 ºC. To závisí na tom, jak silně se již rozmnožilo mikrobiální zatížení. Po dvou až třech dnech zpravidla dochází k masivnímu napadení bakteriemi a kvasinkami. Po čtyřech až šesti dnech jsou lihovarské výpalky značně zplesnivělé (monokultura Peniciliium). Materiál přitom denně ztrácí kolem 2,5 % sušiny. Ztráta je ve vztahu ke značnému snížení koncentrace cukru a ELOS (enzymy rozpustných organických látek) a silnému zvýšení hodnoty pH. Čerstvé lihovarské výpalky by se měly použít pouze tehdy, když je lze zkrmit během dvou dnů. Pomocí konzervačních prostředků lze trvanlivost obilných lihovarnických výpalků výrazně zvýšit. To je důvodem k tomu, proč se na trhu nabízené lihovarnické výpalky nabízejí alternativně s nebo bez konzervačních prostředků. Používají se přitom směsi z kyseliny propionové a benzoanu sodného. Až do vynakládaného množství 0,3 % konzervačního prostředku se aerobní stabilita rozhodujícím způsobem nezlepšuje. Při dávce 0,6 % až 0,75 % zůstávají lisované výpalky kolem pěti až šesti dnů stabilní jak mikrobiálně, tak také tepelně. Koncentrace ve výši 0,9 % konzervuje deset dnů, ztráty sušiny činí méně než 0,5 %. Kvasinky a plísně se ještě prokazují pouze stopově.

Výzkum ohřevu a aerobní stability
Skladovací pokus: Po dvou kilogramech čerstvých lisovaných lihovarnických výpalků se aerobně skladovalo bez a s přísadou konzervačního prostředku (0,15 až 0,9 %) déle než 10 dnů při 15 až 20 ºC v bilančních sítích. Do sítí se vložily zapisovače teploty. Kromě změn teploty jsme denně zkoumali mikrobiální stav. Kromě toho se zjišťovaly ztráty krmné hodnoty a sušiny.
Pokus se silážováním velkého množství: Zasilážovalo se do plastových hadic po 25 tunách žitných lisovaných lihovarských výpalků neošetřených a ošetřených 0,9 % konzervačního prostředku (účinné látky: kyselina propionová a benzoan sodný). Vždy ve třech horizontech a třech polohách byly zasilážovány bilanční sítě se zapisovači teploty. Doba silážování trvala 120 dnů.
Minisilážovací pokus: Do hadic o objemu 15 l se zasilážovaly obilné lihovarské výpalky s přísadou a bez přísady různých chemických (0,15 až 0,45 %) a biologických silážních přípravků. Každá varianta byla zasilážována po dobu od 14 do 60 dnů.
Aerobní stabilita: Všechny vyskladněné čerstvé, konzervované a silážované lihovarské výpalky se zkoumaly na aerobní stabilitu.

Krmné hodnoty čerstvých a silážovaných lisovaných žitných lihovarských výpalků

Krmná hodnota

Me

Lisované žitné lihovarské výpalky

 

 

 

 

 

čerstvé (n=24)

 

silážované (n=48)

 

 

 

 

X

s

Min

Max

X

s

Min

Max

Sušina

g/kgFM

372

45

239

448

316

20

291

372

Popeloviny

g/kgT

33

2

28

37

30

2

27

36

Hrubý protein

g/kgT

168

17

150

197

179

8

155

191

Hrubá vláknina

g/kgT

148

10

123

164

141

8

130

168

Surový tuk

g/kgT

70

3

63

74

70

3

65

77

ELOS

g/kgT

732

30

690

797

757

18

705

786

Škrob

g/kgT

44

14

12

68

30

8

14

50

Cukr

g/kgT

93

33

40

136.

80

33

19

128

NDF

g/kgT

598

43

539

731

593

20

542

627

ADF

g/kgT

180

16

146

200

157

14

138

199

Ca

g/kgT

0,74

0,13

0,54

0,96

0,9

0,09

0,66

1,09

P

g/kgT

3,72

0,45

3,02

4,43

4,01

0,21

3,4

4,39

Na

g/kgT

0,75

0,13

0,51

0,9

0,66

0,09

0,52

0,93

Mg

g/kgT

1,36

1,74

0,93

9,54

0,97

0,05

0,87

1,1

K

g/kgT

4,72

0,33

4,28

5,22

4,75

0,25

4,37

5,69

UDP

% HP

43

4

33

55

42

5

31

57

Kalkulace podle Shannak et al. (2000), x= průměrná hodnota, s=standardní odchylka 

Silážování není žádným problémem
V současné době na trhu obchodované obilné lihovarnické výpalky lze opravdu dobře silážovat. Obsahují ještě dostatečné množství cukru (8 až 12 %). Obsah vyrovnávacích látek není s mírnými obsahy hrubého proteinu od 18 do 20 % vysoký (viz také tabulku "Krmné hodnoty čerstvých a silážovaných žitných lisovaných lihovarnických výpalků"). Tabulka ale také znázorňuje, jak značně se krmné hodnoty diverzifikují. Za to jsou v první řadě zodpovědné technologické problémy a různé kvality surovin. Pokud by v budoucnu měly továrny cukr a škrob vykvasit účinněji a rozpustné proteiny více vylisovat, potom platí, že je nutno silážovatelnost znovu vyhodnotit. Vylisováním zbytků na více než 35 % sušiny se zlepšuje schopnost konzervace. Neměl by být snahou obsah přes 40 %, protože výpalky již potom není možno řádně zhutnit. Senzoricky se siláže zřídka liší od čerstvých výpalků.

Výsledek silážování žitných lisovaných lihovarských výpalků ve fóliových hadicích

Poloha v hadici

Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 082
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář