Renata Šarjaková, 27. červen 2006
Cov ovcí v nových podmínkách střední a východní Evropy
Jsou uvedeny změny a tendence v chovu ovcí a koz ve střední a východní Evropě od roku 1990 do roku 2004. Dále jsou popsány výrobní systémy a organizace chovu a podpůrná schémata, ziskovost výroby a perspektiva chovu malých přežvýkavců v této oblasti. Výrazná obnova výroby se očekává v zemích připojených k EU v roce 2004.

Během posledních několika let prošla oblast střední a východní Evropy ve výrobě ovcí a koz  mnoha změnami  v důsledku transformačních procesů. Stabilní počet ovcí  se sleduje v Albánii. Výrazné snížení stavů  je patrné  v Bulharsku, Makedonii, Srbsku, Černé hoře, Litvě, Polsku, Rumunsku a na Slovensku. Snížení stavů se pozoruje v České republice, Estonsku, Maďarsku a  Lotyšsku. Trvalé zvyšování je zřejmé v Bosně a Herzegovině, Řecku a  Slovinsku. Výborné prodmínky pro chov ovcí vznikly v Bosně a Hercegovině, Řecku a Slovinsku. V ostatních zemích této oblasti není situace ustálená kromě České republiky, Estonska,  Maďarska a  Lotyšska.
Tendence snižování stavů koz se sleduje v České republice, zvýšení a následné snížení populace v Albánii, Buhlarsku, Maďarsku, Litvě a na Slovensku.  Počáteční snížení a pozdější zvýšení je zřejmé v Řecku a Rumusnku. Relativně stabilní populace je v Polsku; stavy se trvale zvyšují v Estonsku, Litvě a ve Slovinsku. Nejvyšší populace koz je v Albánii, Bulharsku a Rumunsku. Významné množství se chová v Řecku, Maďarsku a Polsku.
Nejvyšší produkce ovčího mléka se sleduje v Rumusnku, v Albánii, Maďarsku, Bulharsku, Makedonii, Srbsku a Černé Hoře, i když je zřejmá obecně klesající tendence. 
Produkce skopového masa je rozšířena ve většině zemích střední a východní Evropy  a určuje ziskovost chovu ovcí.
Výroba mléka je hlavní zaměření chovu koz. V mnoha zemích střední Evropy se začala vyvíjet  od roku 1990. Výjimkou je Česká republika a Lotyšsko. Kozí mléko je přitažlivým artiklem jak pro domácí trhy, tak pro trhy EU.
Kozí maso má významnější postavení jen v několika zemích oblasti. Největší množství kozího masa produkuje Albánie a Bulharsko, do menší míry Rumunsko.  V ostatních zemích se produkuje jen malé množství.
Významné množství skopového masa se vyrábí jak pro export, tak pro domácí trhy. Všechny země v oblasti chovají ovce především pro maso. Hlavními producenty po roce 2000 se stalo Rumunsko a Bulharsko.
Vlna a kůže se podílejí malou měrou na celkové užitkovosti ovcí. Hlavní země produkující kůži jsou Maďarsko, Albánie, Bulharsko, Lotyšsko a Rumunsko.
V chovu ovcí jsou tři hlavní typy výrobních systémů
- mírně extenzivní
- intenzivní na pastvinách
- intenzivní na orné půdě.
Kozy se chovají v intenzivních výrobních systémech s celoročním ustájením a produkcí mléka.
Small Ruminant Research, 62, 2006, č. 3,  s. 159-165
Zdroj info ÚZPI

Hodnocení => průměr 117
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář