- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Sušené výpalky ve výživě kuřat
Sušené výpalky jsou vedlejším produktem při zpracování kukuřice na etanol fermentací za účasti kvasnic Saccharomyces cerervisiae. Sušené výpalky jsou, vzhledem k vysokému obsahu vlákniny a vysoké proměnlivosti v obsahu a biologické dostupnosti některých živin (hlavně lyzinu), zkrmovány hlavně přežvýkavcům. Jsou dobrým zdrojem fosforu, jehož biologická dostupnost je vyšší než 25-35 %, typické pro většinu rostlinných složek. Pro drůbež není přibližně 25 % fosforu z výpalků biologicky dostupných. Jedním z krmných aditiv, která podporují využitelnost fosforu, je enzym fytáza. Fytáza mikrobiálního původu zlepšuje v krmivu obsahujícím kukuřičný, pšeničný nebo sójový šrot využití fosforu. Zatím nebyl stanoven vliv fytázy na zvýšení biologické dostupnosti fosforu ze sušených výpalků. Dalším krmným aditivem, které zlepšuje využití fosforu u kuřat krmených kukuřičným šrotem je kyselina citronová. Velikost jejího vlivu na zvýšení biologické dostupnosti fosforu v sušených výpalcích také nebyla dosud stanovena.
Poultry Science, 85, 2006, č. 3, s. 470-475 Zdroj info ÚZPI