Renata Šarjaková, 18. duben 2006
Sušené výpalky ve výživě kuřat
Fytáza i kyselina citronová zvyšují u kuřat biologickou dostupnost fosforu ze sušených výpalků.

 Sušené výpalky jsou vedlejším produktem při zpracování kukuřice na etanol  fermentací za účasti kvasnic Saccharomyces cerervisiae. Sušené výpalky jsou, vzhledem k vysokému obsahu vlákniny a vysoké proměnlivosti v obsahu a biologické dostupnosti některých živin (hlavně lyzinu), zkrmovány hlavně přežvýkavcům. Jsou  dobrým zdrojem fosforu, jehož biologická dostupnost je vyšší než 25-35 %, typické pro většinu rostlinných složek. Pro drůbež není přibližně 25 % fosforu z výpalků  biologicky dostupných. Jedním z krmných aditiv, která podporují využitelnost fosforu,  je enzym fytáza. Fytáza mikrobiálního původu zlepšuje v krmivu obsahujícím  kukuřičný, pšeničný nebo sójový šrot využití fosforu. Zatím nebyl stanoven vliv fytázy na zvýšení biologické dostupnosti fosforu ze sušených výpalků. Dalším krmným aditivem, které zlepšuje využití fosforu u kuřat krmených kukuřičným šrotem je kyselina citronová.  Velikost  jejího vlivu na zvýšení biologické dostupnosti fosforu v sušených výpalcích také nebyla dosud stanovena. Cílem studie provedené v Illinois bylo zjistit, zda dietetická fytáza nebo kyselina citronová mohou zvýšit biologickou dostupnost fosforu ze sušených výpalků.

Poultry Science, 85, 2006, č. 3, s. 470-475   Zdroj info ÚZPI

 


Hodnocení => průměr 093
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář