Renata Šarjaková, 18. duben 2006
Selekce brojlerů na nižší citlivost vůči kolibacilóze
Selekce pro snížení citlivosti brojlerů vůči kolibacilóze je možná.
Využití genetické proměnlivosti u komerčně chované drůbeže pro zvýšení odolnosti vůči nemocím bylo až dosud omezeno jen na několik specifických nemocí jako je Markova choroba, leukóza a ascites.
Zatím neexistují zprávy o úspěšné selekci na rezistenci vůči specifickým bakteriálním nemocím jako je kolibacilóza. Kolibacilóza, která se sleduje především jako sekundání infekce  po 3. týdnu věku nebo i jako primární infekce v mladším věku, se považuje za ekonomicky významnou infekci u brojlerů hlavně z důvodů nepříznivého vlivu na růst.
Selekce na sníženou citlivost vůči kolibacilóze by měla podpořit  preventivní opatření jako je zlepšená hygiena, vakcinace a léčiva, která nejsou vůči kolibacilóze dostatečná.
Genetická proměnlivost je zřejmá v mortalitě, poškození a reakci protilátek  vůči E. coli při dědivosti reakce protiátek od 0,21 až do 0,72.
Genetická proměnlivost v citlivosti brojlerů vůči kolibacilóze  a v následném zpomalení růstu dokazují, že selekce pro snížení  citlivosti je možná.
Poultry Sci., 85, 2006, č. 3, s. 415-421    Zdroj info ÚZPI

Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 075
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář