Renata Šarjaková, 7. duben 2006
Živočišná plazma ke krmným účelům
Výzkumy prokázaly, že plazma může hrát hlavní roli v prevenci průjmových onemocnění selat po odstavu.

V Evropské unii bylo znovu povoleno zkrmování živočišné plazmy v chovu prasat a drůbeže v září loňského roku, vzhledem k připravovanému zákazu zkrmování antibiotických stimulátorů růstu (ASR) od 1. 1. 2006 to bylo velmi vhodné opatření.
Bylo již zdokumentováno, že plazma zlepšuje růstové schopnosti selat (27%) a příjem krmiva po odstavu (25 %) a to dokonce ještě více než ASR. Plazma je teda velice dobrou alternativou ASR, protože kromě pozitivního vlivu na růst výsledky nejnovějších výzkumů prokázaly, že zlepšuje také zdravotní stav selat.
Mnoho experimentů prokázalo, že vysoký příjem krmiva u selat po odstavu chrání střevo před poškozením, zlepšuje jeho integritu, demonstrovanou nižší propustností střevní stěny pro nežádoucí látky – jako jsou toxiny nebo patogeny – a dokonce redukuje počet střevních zánětů.
V řadě experimentů byl prokázán vliv plazmy na redukci výskytu průjmových onemocnění. V některých případech došlo také k redukci exkrece bakteriálních zárodků Escherichia coli. Nizozemští vědci prokázali, že prevence výskytu průjmových onemocnění spočívá v blokování přilnavosti bakterií E. coli ke střevní stěně, čímž zabrání bakteriím v kolonizaci, růstu a produkci toxinů. Aktivní složkou plazmy vyznačující se tímto účinkem je imunoglobulinová frakce.
Vědci vynalezli proces výroby hyperimunní plazmy, který je chráněn patentem. Princip této metody spočívá ve vakcinaci prasat před porážkou proti E. coli. Na porážkové lince je krev těchto prasat zachycena a poté usušena rozprašováním. V celé řadě experimentů aplikace této hyperimunní plazmy zabránila výskytu průjmových onemocnění a redukovala podstatným způsobem exkreci E. coli.
Výsledky výzkumů dokládají, že plazma a zvláště pak hyperimunní plazma může sehrát hlavní roli v oblasti prevence průjmových onemocnění selat po odstavu, což má velký význam, protože po zákazu používání ASR se řada zemědělských podniků potýká s problémem zvýšeného výskytu bakterií E. coli.

Feedstuffs, 78, 2006, č. 9, s. 14                                       Zdroj info ÚZPI


Hodnocení => průměr 092
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář