Odkazy
- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
Aktuality
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
agronavigator.cz , 23. listopad 2011
DDGS v krmných dietách prasat v předvýkrmu a výkrmu
DDGS v krmných dietách prasat v předvýkrmu a výkrmu
Podíl DDGS v krmných dietách v předvýkrmu a výkrmu prasat může činit až 45 % aniž by došlo k významnějšímu ovlivnění růstové užitkovosti nebo podílu libové svaloviny v jatečném trupu.
Článek : 115445 ; Vydáno : 23.11. 2011 ; Autor : Ing. Dana Nehasilová
Lihovarské výpalky jsou sušeným zbytkem po fermentaci škrobnaté frakce kukuřice vybranými kvasinkami a enzymy (DDGS) za účelem výroby etanolu a kysličníku uhličitého. Sušené lihovarské výpalky jsou pro prasata dobrým zdrojem energie, ale jejich využití má určitá omezení.
Nekonzistentní údaje o maximálním množství DDGS, metod formulace krmných diet a výsledky malého množství experimentů zatížených malým počtem opakování vedly americké experty ze Severního koordinačního výboru pro výživu prasat k provedení společné studie na 560 hybridních prasatech, která probíhala na devíti univerzitních výzkumných stanicích s cílem vyhodnotit různé hladiny DDGS v krmných dietách prasat v předvýkrmu a výkrmu.
Zvířata byla rozdělena do 4 skupin: (1) kukuřičný/sojový šrot, (2) totéž plus přídavek 15 % DDGS, (3) přídavek 30 % DDGS a (4) přídavek 45 % DDGS. Do pokusů byli zařazeni běhouni s počáteční hmotností 27 až 34 kg a vykrmováni byli do finální hmotnosti ve výši 116 až 125 kg. Krmné diety byly formulovány pro tři fáze se změnou při dosažení hmotnosti 60 a 91 kg tělesné hmotnosti. U jatečných těl nebyl zjištěn rozdíl v jatečné hmotnosti, výšce hřbetního špeku, v procentickém podílu šunky a boku. Nebyly rozdíly v ploše m.l.d. ani v procentu libové svaloviny v jatečném těle. Při hodnocení tuku z boku nebyly zjištěny rozdíly v barvě ani v bodu tání tuku. Bok prasat krmených vyšším podílem sušených lihovarských výpalků měl vyšší jodové číslo (jeho hodnota se vypočítává z množství mastných kyselin v extrahovaném tuku) než bok kontrolních prasat.
Tabulka sumarizuje průměrné hodnoty jodového čísla z různých stanic. Lineární nárůst jodového čísla společně se zvyšujícím se podílem DDGS v krmných dietách byl konzistentní mezi jednotlivými stanicemi. S každým nárůstem podílu DDGS v krmných dietách o jedno procento došlo ke zvýšení jodového čísla o 0,432 jednotek.
Tab.: Průměrné hodnoty jodového čísla z participujících univerzitních výzkumných stanic
Kontrolní a pokusné skupiny | ||||
Stanice |
1 |
2 |
3 |
4 |
Wisconsin |
59,3 |
72,5 |
74,6 |
83,8 |
Minnesota |
62,5 |
67,4 |
77,0 |
82,3 |
Kentucky |
64,8 |
70,9 |
76,6 |
84,4 |
North Carolina |
65,1 |
67,7 |
79,1 |
82,1 |
Oklahoma |
65,6 |
71,6 |
78,5 |
88,3 |
Purdue |
65,7 |
71,4 |
80,1 |
87,8 |
Missouri |
65,8 |
72,6 |
78,1 |
81,7 |
Ohio |
65,9 |
72,9 |
72,2 |
83,9 |
Nebraska |
66,9 |
71,4 |
77,1 |
83,2 |
Vědci také diskutovali o výhodách a nevýhodách různých strategií, které mohou být použity pro snížení jodového čísla, včetně:
-
V posledních 3 až 4 týdnech před porážkou eliminovat nebo výrazně omezit podíl DDGS v krmných dietách finišujících prasat.
-
Přídavek hovězího loje ke zvýšení podílu dietetických nasycených mastných kyselin nevedl k poklesu jodového čísla tuku jatečně upravených těl.
-
Přídavek 1 % konjugované kyseliny linolové (CLA) do diet s vyšším podílem DDGS 10 dní před porážkou redukoval jodové číslo tuku v trupech poražených prasat.
Corn distillers dried grains with solubles in diets for growing-finishing pigs: A cooperative study
J. Anim. Sci., 89, 2011, č. 9, s. 2801-2811
Hodnocení
=> průměr 102