agronavigator.cz , 23. listopad 2011
DDGS v krmných dietách prasat v předvýkrmu a výkrmu
Podíl DDGS v krmných dietách v předvýkrmu a výkrmu prasat může činit až 45 % aniž by došlo k významnějšímu ovlivnění růstové užitkovosti nebo podílu libové svaloviny v jatečném trupu.
Poslat článek emailemVytisknout článekČlánek : 115445 ; Vydáno : 23.11. 2011 ; Autor : Ing. Dana Nehasilová
Lihovarské výpalky jsou sušeným zbytkem po fermentaci škrobnaté frakce kukuřice vybranými kvasinkami a enzymy (DDGS) za účelem výroby etanolu a kysličníku uhličitého. Sušené lihovarské výpalky jsou pro prasata dobrým zdrojem energie, ale jejich využití má určitá omezení.
Nekonzistentní údaje o maximálním množství DDGS, metod formulace krmných diet a výsledky malého množství experimentů zatížených malým počtem opakování vedly americké experty ze Severního koordinačního výboru pro výživu prasat k provedení společné studie na 560 hybridních prasatech, která probíhala na devíti univerzitních výzkumných stanicích s cílem vyhodnotit různé hladiny DDGS v krmných dietách prasat v předvýkrmu a výkrmu.
Zvířata byla rozdělena do 4 skupin: (1) kukuřičný/sojový šrot, (2) totéž plus přídavek 15 % DDGS, (3) přídavek 30 % DDGS a (4) přídavek 45 % DDGS. Do pokusů byli zařazeni běhouni s počáteční hmotností 27 až 34 kg a vykrmováni byli do finální hmotnosti ve výši 116 až 125 kg. Krmné diety byly formulovány pro tři fáze se změnou při dosažení hmotnosti 60 a 91 kg tělesné hmotnosti. U jatečných těl nebyl zjištěn rozdíl v jatečné hmotnosti, výšce hřbetního špeku, v procentickém podílu šunky a boku. Nebyly rozdíly v ploše m.l.d. ani v procentu libové svaloviny v jatečném těle. Při hodnocení tuku z boku nebyly zjištěny rozdíly v barvě ani v bodu tání tuku. Bok prasat krmených vyšším podílem sušených lihovarských výpalků měl vyšší jodové číslo (jeho hodnota se vypočítává z množství mastných kyselin v extrahovaném tuku) než bok kontrolních prasat.
Tabulka sumarizuje průměrné hodnoty jodového čísla z různých stanic. Lineární nárůst jodového čísla společně se zvyšujícím se podílem DDGS v krmných dietách byl konzistentní mezi jednotlivými stanicemi. S každým nárůstem podílu DDGS v krmných dietách o jedno procento došlo ke zvýšení jodového čísla o 0,432 jednotek.
Tab.: Průměrné hodnoty jodového čísla z participujících univerzitních výzkumných stanic
Kontrolní a pokusné skupiny
Stanice
1
2
3
4
Wisconsin
59,3
72,5
74,6
83,8
Minnesota
62,5
67,4
77,0
82,3
Kentucky
64,8
70,9
76,6
84,4
North Carolina
65,1
67,7
79,1
82,1
Oklahoma
65,6
71,6
78,5
88,3
Purdue
65,7
71,4
80,1
87,8
Missouri
65,8
72,6
78,1
81,7
Ohio
65,9
72,9
72,2
83,9
Nebraska
66,9
71,4
77,1
83,2
Vědci také diskutovali o výhodách a nevýhodách různých strategií, které mohou být použity pro snížení jodového čísla, včetně:
  • V posledních 3 až 4 týdnech před porážkou eliminovat nebo výrazně omezit podíl DDGS v krmných dietách finišujících prasat.
  • Přídavek hovězího loje ke zvýšení podílu dietetických nasycených mastných kyselin nevedl k poklesu jodového čísla tuku jatečně upravených těl.
  • Přídavek 1 % konjugované kyseliny linolové (CLA) do diet s vyšším podílem DDGS 10 dní před porážkou redukoval jodové číslo tuku v trupech poražených prasat.
Corn distillers dried grains with solubles in diets for growing-finishing pigs: A cooperative study
J. Anim. Sci., 89, 2011, č. 9, s. 2801-2811

Hodnocení => průměr 098
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář