Renata Šarjaková, 3. duben 2006
Pokles obsahu tuku v mléce
Nízký obsah tuku v mléce může způsobit také konjugovaná kyselina linolová.

Ne vždy je nízký obsah tuku v mléce způsoben nedostatečným zásobováním zvířat strukturální vlákninou. Podle informací experta na výživu hospodářských zvířat Dr. Martina Priese ze Zemské zemědělské komory Severního Porýní- Vestfálska (SRN) je jednou z možných příčin zabrždění syntézy tuků prostřednictvím konjugované kyseliny linolové (CLA). Výsledky výzkumu prokázaly, že u holšýnskofrízských dojnic může CLA snížit obsah tuku v mléce až o 2 procentní body.

Konjugovaná kyselina linolová se může za určitých podmínek, které ovšem ještě nejsou detailně vyjasněny, syntetizovat v bachoru z vícenásobně nenasycených mastných kyselin. Jejich obsah je závislý na složení krmné dávky – např. CCM obsahuje velmi vysoký podíl nenasycených mastných kyselin. V období podávání zimní krmné dávky je hladina těchto mastných kyselin vyšší než v létě, především v zemědělských podnicích využívajících pastevní výběhy.

Skutečnosti, že CLA snižuje hladinu tuku se využívá v krmivářském průmyslu: konjugovaná linolová kyselina je podávána dojnicím v krmivu na počátku laktace jako blokátor tuku, protože je žádoucí v tomto období redukovat výdej energie snížením obsahu tuku a tím přispět k ulehčení hospodaření s energií v jejich organismu.

V krmivářském experimentu uskutečněném na Universitě v Hohenheimu došlo k signifikantnímu poklesu obsahu tuku v mléce díky podávání tří preparátů obsahujících chráněnou formu CLA (7 až 10 g konjugované kyseliny linolové na krávu za den) z 3,9 až na 3,2 %.

Naproti tomu došlo v průběhu tohoto experimentu k nárůstu mléčné užitkovosti.

 

Top Agrar, 2006, č. 2, s. R 2                Zdroj info ÚZPI


Hodnocení => průměr 102
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář