agronavigator.cz , 27. srpen 2011
Ovlivňují dojicí roboty kvalitu mléka?
Vyšší frekvence dojení, jaká je při dojení mléčným robotem, může zvýšit podíl volných mastných kyselin v nadojeném mléce.
Poslat článek emailem Vytisknout článek
Více než 30 % dánských farmářů, kteří dodávají mléko do mlékárny Arla, dojí pomocí robotů, což přináší zpracovatelskému podniku nečekané problémy. Důvodem je vyšší obsah volných mastných kyselin v mléce krav dojených pomocí robotu, což způsobuje u mléka a z něho vyrobených mléčných výrobků cizí aroma. Dr. Jakob Holm Nielsen, výzkumný manažer mlékárny Arla Food před nedávnem na sympóziu v Itálii osvětlil pozadí problému. Díky mikrobiologické transformaci může dojít ke štěpení mléčného tuku, vzniklé volné mastné kyseliny pak negativně ovlivňují chuť a vůni mléka. Výzkumy v Nizozemí a v Dánsku prokázaly, že svoji roli může v příčině vzniku volných mastných kyselin sehrát i dlouhá transportní vzdálenost, kterou musí nadojené mléko urazit v mléčném potrubí bezprostředně po dojení.
 
Dalšími spolupodílejícími se faktory může být i nadměrné míchání vzduchu s mlékem při jeho čerpání nebo vyšší frekvence dojení za den - třikrát a více. Nizozemské výzkumy kromě toho také prokázaly, že se na vzniku problému nadměrného množství mastných kyselin ve finálním produktu mohou podílet i různá krmiva a systémy krmení. Automatizované systémy dojení se dostaly do hledáčku vědců především z důvodu vyššího stupně technologického vybavení a kratších intervalů mezi jednotlivými dojeními. Dr. Nielsen spatřuje hlavní problém v absenci speciálně zřízených dojíren vhodných pro automatizované dojicí systémy: „Mnoho mléčných robotů je dodatečně instalováno do stávajících stájí. Někdy musí být mléko čerpáno do tanku vzdáleného i více než 100 metrů. Tak dlouhá vzdálenost napomáhá vzniku volných mastných kyselin“.
 
Beeinflussen Roboter die Milchqualität?
DLG-Mitteilungen, 2011, č. 7, s. 8

 Článek : 113303 ; Vydáno : 23.8. 2011 ; Autor : Ing. Dana Nehasilová

Hodnocení => průměr 067
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář