Renata Šarjaková, 30. březen 2006
Vliv šafránu na oxidační stabilitu vaječného žloutku
Anti oxidační složky šafránu, které postupují krmivem do vaječného žloutku, zvyšují jeho antioxidační potenciál.
Velká pozornost je věnovaná oxidaci lipidů v potravinách, protože  snižuje nutriční hodnotu  a senzorickou kvalitu produktu. Pokud se týká vaječného skořápky není její oxidační stabilita  při skladování hlavním problémem,  protože obsahuje několik přirozeně se vyskytujících látek, které ji chrání  před oxidací.
Přestože vaječné skořápky jsou relativně stabilní proti oxidaci, zpracovaná vejce značně tomuto procesu podléhají. Citlivost zpracovaných vajec vůči oxidaci lipidů  vzbudila pozornost především v souvislosti s produkcí modifikovaných vajec s vysokým obsahem nenasycených mastných kyselin,  která jsou  při skladování nebo zpracování (především při nízké hodnotě pH)  vůči oxidaci náchylnější.
Přímá aplikace antioxidantů do vajec  pro zvýšení antioxidační kapacity není povolena. Několik odborných prací se zabývalo vlivem dietetických doplňků na zvýšení oxidační stability vajec. Zvyšující se dietetická koncentrace alfa tokoferolu zvyšovala stabilitu lipidu ve vejcích při jejich skladování; pro zvýšení oxidační stability vaječného žloutku se osvědčil  také dietetický doplněk extraktů rozmarýnu  a mateřídoušky. Jiné práce uvádějí, že vysoká hladina dietetického alfa tokoferolu naopak podporuje oxidační procesy ve vaječném žloutku.
U šafránu, který  je užíván ve velké míře v potravinářském průmyslu  a užíval se i jako sedativum a analgetikum v tradiční medicíně, se nedávno zjistilo, že  má proti rakovinné a anti oxidační vlastnosti. Podle nejnovější studie ze Středozemní oblasti pohlcuje  šafrán s vysokou účinností  peroxylové radikály. Hlavními biologicky aktivními složkami šafránu jsou krociny – červeně zbarvené a ve vodě rozpustné karotenoidy. Z dalších obsažených látek -  picrocrocin způsobuje hořkou příchuť a safranal je aromatickou látkou.
Zatím neexistují informace o užití dietetického šafránu jako krmného aditiva pro nosnice. Podle odborníků může aplikace antioxidačních látek  šafránu do vaječného žloutku  prostřednictvím jejich zkrmováním nosnicím podpořit oxidační stabilitu vaječného žloutku. Předmětem studie provedené v Řecku bylo zhodnotit vliv dietetického přídavku šafránu na oxidační stabilitu tekutého žloutku a srovnat účinnost šafránu s dietetickým alfa tokoferolem.
Br. Poult. Sci., 46, 2005, č. 6, s. 701-707       Zdroj info ÚZPI

Hodnocení => průměr 098
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář