Odkazy
- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
Aktuality
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
František Mariánek, 7. duben 2011
Tisková zpráva MZe ze dne 4.4.2011
Tisková zpráva MZe ze dne 4.4.2011
Podpora chovu prasat patří mezi priority Ministerstva zemědělství
Vepřové maso patří v České republice k těm nejoblíbenějším. Počty chovů prasat a prasnic se však snižují. O aktuální situaci se dnes přesvědčil i ministr zemědělství Ivan Fuksa při své návštěvě příbramského masokombinátu.
Masokombinát v Příbrami je největším zpracovatelem masa a producentem masných výrobků ve Středočeském kraji, v rámci republiky patří do první pětky v oboru. Přesto se potýká s problémy způsobenými poklesem stavu prasat a prasnic v České republice. „Dobytek bereme převážně z České republiky. Pouze ve výjimečných případech, kdy nejsou naši dodavatelé schopni pokrýt naši potřebu, jsme nuceni nakupovat v zahraničí, a to převážně v Holandsku a Polsku. Je to však značně ekonomicky náročné, nejen proto preferujeme české dodavatele, kterých máme v okruhu dvou set kilometrů od Příbrami celkem deset,“ uvedl generální ředitel Masny Příbram, spol. s r.o. Michal Jedlička. Proto by stejně jako většina chovatelů hospodářských zvířat uvítal od Ministerstva zemědělství podporu především v oblasti stabilizace chovu prasat v České republice.
Potřebu aktivního zapojení ministerstva v této oblasti vidí i šéf rezortu Ivan Fuksa. „V současné době probíhá řada jednání mezi ministerstvem, Agrární komorou České republiky a dalšími nevládními organizacemi, a to především se Svazem chovatelů prasat v Čechách a na Moravě. Naším společným cílem je najít způsob, jak co nejefektivněji využít finančních prostředků určených pro chovatele prasat,“ uvedl ministr zemědělství Ivan Fuksa s tím, že ministerstvo již v současné době podporuje chov prasat hned v několika rovinách. Jde například o podporu investic pro chovatele v rámci Programu rozvoje venkova. V něm jen v loňském roce ministerstvo schválilo celkem 297 žádostí a rozdělilo přes 200 mil. korun. Celkem tak od roku 2007 podpora investic pro více než 600 chovatelů prasat přesáhla 1,3 miliardy korun.
Nedílnou součástí podpory je také vlastní dotační politika z národních zdrojů, a to například podpora udržování a zlepšování genetického potenciálu zvířat včetně prasat. Ministerstvo zemědělství také výrazně přispívá na opatření proti šíření chorob prasat. V tomto případě se například velmi osvědčil v loňském roce zavedený dotační podprogram na ozdravení chovu prasnic. „Chceme ho rozšířit i na další kategorie prasat a tím pomoci chovatelům v jejich současné složité situaci na trhu s vepřovým masem,“ upozornil Ivan Fuksa.
Dobré zkušenosti s dotacemi ministerstva má i příbramská Masna. „Za poslední tři roky jsme využili dotace z dotačního programu třináct a ze Státního zemědělského intervenčního fondu. Finanční prostředky jsme investovali především do nákupu nových technologií. Šlo například o modernizaci sušárny,“ uvedl ředitel Jedlička.
Svou roli v současné situaci chovu všech hospodářských zvířat hraje také povědomí o české potravině. „Situaci českých zemědělců denně ovlivňují všichni, kteří jdou nakupovat. Podle toho, odkud pochází maso, které kupují, rozhodují o konkrétní podpoře daného výrobce či chovatele,“ uvedl Fuksa. Ministerstvo proto podporuje produkci, distribuci i spotřebu českých potravin. Nejde jen o již dobře známou značku Klasa, ale také o projekt Regionální potravina. V jeho rámci ministerstvo v loňském roce udělilo certifikát kvality až šesti produktům v každém českém kraji. Projekt je zaměřen především na menší a střední výrobce a pěstitele. Ti mohou po dobu čtyř let využívat značku Regionální potravina. Spotřebitelé tak mají během nákupu jistotu, že se jim do rukou dostává zboží se zárukou původu, kvality a čerstvosti.
Tereza M. Dvořáčková, tisková mluvčí MZe
Hodnocení
=> průměr 087