Renata Šarjaková, 27. březen 2006
Geneticky vyšlechtěná prasata s příznivým dopadem na lidské zdraví

Americkým vědcům se podařilo pomocí genetického inženýrství vyšlechtit prasata, jejichž mastné kyseliny by mohly být přínosné pro lidské zdraví. Podle odborníků se tak otevírá cesta ke zdravějším zdrojům vepřového a slaniny.  

Takto vyšlechtěná prasata produkují více mastných kyselin omega-3, které hrají významnou roli v mnoha procesech v lidském těle (od regulace krevního tlaku a srážlivosti po zvyšování imunity a protizánětlivé účinky). U lidí také zlepšují srdeční funkce a snižují rizika srdečních chorob.

Jediným způsobem, jak získat kyseliny omega-3, jsou potravinové doplňky nebo konzumace určitých ryb; ty však mohou někdy obsahovat vysoké hladiny toxických látek. Vědci ve snaze najít nové zdroje těchto kyselin přenesli v laboratoři gen označovaný jako "fat-1" do prasečích buněk.

Pak použili klonování k vytvoření zárodečných buněk, které byly implantovány do dělohy běžným prasatům. Gen vytváří enzym, který mění méně žádoucí kyseliny omega-6 na zdravější omega-3, píše se ve studii otištěné v časopise Nature Biotechnology.

Velké množství kyselin omega-6 je považováno za jeden z hlavních důvodů vysokého procenta Američanů trpících obezitou či srdečními problémy, které jsou hlavními příčinami smrti v USA.

Zpracováno podle dostupných zdrojů info


Hodnocení => průměr 102
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář