Renata Šarjaková, 20. březen 2006
Kys. máselná a jatečná výtěžnost brojlerů
Kyselina máselná působí u brojlerů infikovaných kokcidiemi příznivě na udržení užitkovosti a kvality jatečného těla.
 
V souvislosti s hledáním alternativ antibiotických stimulátorů růstu se zjistilo, že některé mastné kyseliny s kratším až středním řetězcem působí stejně účinně jako antibiotika a zlepšují trávicí účinnost organismu.
Výzkumníci z Kanady hodnotili vliv dvou hladin kyseliny máselné v krmivech brojlerů ve srovnání s virginiamycinem nebo bacitracinem a nemedikovanou kontrolní krmnou dávkou na užitkovost brojlerů a jejich jatečnou výtěžnost.
V prvním pokuse byly použity krmné dávky s 0,2 % nebo 0,4 % kyseliny máselné, nebo s 11 ppm virginiamycinu. Brojleři byli váženi ve 20 a 42 dnech a pak poraženi pro stanovení jatečné výtěžnosti a výnosu prsní svaloviny.
V druhém pokuse byli brojleři krmeni dávkou s obsahem 0,1 nebo 0,2 % kyseliny máselné, nebo 50 ppm bacitracinu. V pokuse 3 byli krmeni dávkou s obsahem 0,2 % kyseliny máselné nebo kontrolní dávkou a ve věku 21 dní byli vystaveni vlivu kokcidií.
V prvních dvou pokusech nebyl zjištěn průkazný vliv úpravy krmiva na přírůstek hmotnosti, mortalitu, spotřebu krmiva nebo jeho účinnost během 42denního testovacího období. V druhém pokuse vykazovali brojleři při aplikaci 0,2 % kyseliny máselné vyšší produkci prsní svaloviny než brojleři s podílem 0,1 % kyseliny máselné nebo brojleři kontrolní skupiny.
WATT Poultry USA, 6, 2005, č. 11, s. 24         Zdroj info ÚZPI

Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 122
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář