- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Vliv kys. máselné na kontaminaci drůbeže salmonelami
Množství vylučovaných salmonel a kontaminaci vajec může u nosnic redukovat vakcinace. Vzhledem ke krátkému životu se vakcinace nedoporučuje u brojlerů. U brojlerů je vhodné kombinovat vakcinaci matek, intenzivní hygienická opatření a užití antibakteriálních krmných aditiv.
U brojlerů se pro likvidaci salmonel v polních podmínkách v široké míře užívaly mastné kyseliny s krátkým řetězcem. V podstatě na trhu existují dva typy přípravků s kyselinami a to potahované a nepotahované. Nepotahované produkty jsou ve formě prášku nebo tekutiny. U potahovaných produktů nebo kapslí se užívají minerální nebo lipidové nosiče. Cílem potahování je přepravit kyselinu do střevního traktu kuřat, kde může působit na epitelové buňky a modifikovat složení střevních mikroorganismů.
V porovnání s kyselinou mravenčí a octovou vykazovala potahovaná kyselina máselná v likvidaci salmonel nejlepší výsledky.
Ve studii z Belgie srovnávali účinnost nepotažených a potažených přípravků s kyselinou máselnou na likvidaci salmonel po orální inokulaci kuřat od slepic nosného typu Salmonellou enteritidis a dále sledovali vliv potahované kyseliny máselné na množství salmonel vylučovaných brojlery až do porážkového věku.
Kyselina máselná snižuje kolonizaci slepého střeva brojlerů krátce po infikaci salmonelami, snižuje množství vylučovaných salmonel ve výkalech a také kontaminaci prostředí. Kompletní vyloučení salmonel je možné jen při kombinaci kyselin a hygienických a ochranných opatření.
Poultry Sci., 84, 2005, č. 12, s. 1851-1856 Zdroj info ÚZPI