Renata Šarjaková, 14. březen 2006
Vliv dojení na kůži struků
„Rychlé“ dojení má vliv na kůži a tkáň struků.

Interval mezi jednotlivými dojeními nemá žádný vliv na parametry kůže struků. To jsou závěry celé řady novozélandských a dánských výzkumů, které měly za cíl ozřejmit vliv vnějších faktorů a reakcí organismu na dojení na kůži a tkáně struků.
Výsledky: Vlhkost kůže struků je možné velmi snadno ovlivnit prostřednictvím teploty vnějšího prostředí. Vliv teploty okolního prostředí na pH kůže struku je  zřejmý. Použití dezinfekčních prostředků na struky, jejichž hlavní složkou je jód a obsahují rovněž látky zajišťující kvalitní péči o kůži – glycerin a sorbitol, zvyšuje signifikantně vlhkost struků. Zvýšení vlhkosti kůže struků bylo pozorováno ještě po dobu následujících 16 hodin. Nízká hodnota pH dezinfekčního roztoku (3,3) má výrazný vliv na snížení pH kůže struků.
V dlouhodobém experimentu sledovali vědci deset párů krav dvojčat, které dojili ve dvou režimech (odlišoval se počet pulsů na minutu). Skupina krav, která byla „rychle“ podojena vykazovala mnohem výraznější změny tkáně struků v porovnání se skupinou, ve které byla frekvence pulsů při dojení nižší. Změna frekvence pulsů na vlhkost a pH kůže struků neměla signifikantní vliv. Vědci se domnívají, že faktory jako jsou čas, podnik a dojnice mají na parametry kůže struků výraznější vliv než zdravotní stav jednotlivých čtvrtí vemene.

Primus, 2005, č. 12, s. 20                          Zdroj info ÚZPI


Hodnocení => průměr 096
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář