Renata Šarjaková, 9. březen 2006
Biotin a mléčné proteiny
Přídavek biotinu do krmné dávky dojnic příznivě ovlivnilo příjem krmiva, mléčnou užitkovost a procento mléčných bílkovin.

Nizozemská společnost Cehave Landbouwbelang zvýšila obsah biotinu (vitamin H) ve speciálních krmivech a minerálních směsích určených pro vysokoužitkové dojnice. Testování v běžné zemědělské praxi potvrdilo, že obohacení krmiva o biotin má příznivý vliv na příjem krmiva a množství mléčných bílkovin. O esenciálním vitaminu H je známo, že má pozitivní vliv na příjem krmiva, mléčnou produkci a kvalitu paznehtů. Při experimentech s biotinem v zemědělských podnicích s průměrnou mléčnou užitkovostí 9000 kg mléka se prokázalo, že dojnice zvýšily svůj příjem sušiny krmiva až o 0,6 kg. Dále došlo ke zvýšení mléčné užitkovosti o 0,8 kg, množství tuku pokleslo o 0,05 % a naopak došlo ke zvýšení množství mléčných bílkovin o 0,03 % (v průběhu celé laktace). Na počátku laktace byly zjištěné rozdíly nejvýraznější.

Další informace jsou k dispozici na internetové adrese www.voeders.nl

Primus, 2005, č. 12, s. 30                           Zdroj info UZPI


Hodnocení => průměr 114
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář