Renata Šarjaková, 9. březen 2006
Vliv alfa amylázy na bachorovou fermentaci a mléčnou užitkovost holštýnských krav
V kanadské studii bylo zjištěno, že doplněk alfa amylázy může modifikovat bachorovou fermentaci a zlepšit produkci mléka a jeho složení u holštýnských krav.
V posledních letech se testoval příznivý účinek  exogenních enzymů na užitkovost přežvýkavců. Výzkum se v této oblasti většinou zaměřoval na zvýšení stravitelnosti vlákniny pomocí fibrolytických enzymů a nevěnovala se pozornost jejich aktivitě při trávení škrobů.
Rozsah trávení škrobu v bachoru má dopad na celkovou stravitelnost škrobu a užitkovost přežvýkavců. Rychlé trávení nadbytečného množství škrobu v bachoru se může projevit v bachorové acidoze, redukovaném příjmu sušiny a snížené užitkovosti. Je sice žádoucí dosáhnout  vysokého trávení škrobu v bachoru, ale důležité je zabránit bachorové fermentaci  vedoucí k acidóze. Existuje hypotéza, že extrakt Aspergilus oryzae s aktivitou alfa amylázy  může být použit pro ovlivnění využití škrobu v bachoru a zlepšení užitkovosti.
Studie z Kanady hodnotila vliv přípravku Amaize s aktivitou alfa amylázy na: 1. produkci a složení mléka, rozklad škrobu v bachoru a jeho fermentaci a na koncentraci metabolitů v séru  holštýnských krav, 2. na rozklad a fermentaci škrobu v bachoru  pokusných býčků.
Anim. Sci., 81, 2005, č. 3, s. 365-374     Zdroj info ÚZPI

Hodnocení => průměr 117
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář