František Mariánek, 4. duben 2010
Kampylobakter se častěji vyskytuje u brojlerů z volného chovu a biochovu
Studie BfR prokázala, že jsou alternativní způsoby chovu brojlerů ve výkrmu více napadeny zárodky kampylobakter než chovy konvenční.
Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 99454 ; Vydáno : 22.3. 2010 ; Autor : Ing. Dana Nehasilová
Berlín/Hannover (aho/lme) – Výsledky studie Spolkového úřadu pro hodnocení rizik (BfR) „Campylobacter-positive Masthähnchenherden in Abhängigkeit von unterschiedlichen Haltungsformen“ doložily, že choroboplodné zárodky typu kampylobakter jsou zvlášť četné v podnicích s volných chovem a biochovem brojlerů ve výkrmu. V rámci této studie bylo pouze 40 % zemědělských podniků s konvenčním způsobem chovu vykrmovaných brojlerů napadeno tímto choroboplodným zárodkem, zatímco v případě alternativních způsobů chovu to bylo až více než 60 % chovatelských zařízení.
Zatížení chovů brojlerů kampylobakterem -  konvenční, volné, bio, ostatní a celkem 
Zdroj:
Lüppo Ellerbroek: Campylobacter-Infektionen bei Mensch und Tier –neue Erkenntnisse über einen Erreger auf dem Vormarsch,Vorkommen in der Tierpopulation und in Lebensmitteln. Seminář Veterinary Public Health
 
aho-Hintergrund: Campylobacter auf Freiland- und Biobetrieben besonders häufig verbreitet
 

Hodnocení => průměr 087
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář