Renata Šarjaková, 9. březen 2006
Využití inulinu ve výživě zvířat - zkušenosti z Belgie
Inulin může být standardní složkou krmiv pro zvířata.
Inulin je název pro heterogenní směs polymerů fruktózy, které se vyskytují v mnoha druzích zeleniny jako je cibule, česnek, chřest a pórek. Nejbohatším zdrojem inulinu v přírodě je čekanka. V kořeni čekanky tvoří inulin 15-17 % hmotnosti.
Částečnou enzymatickou hydrolýzou inulinové směsi vznikají oligofruktózy. Sladivost inulinu se rovná přibližně 10 % sladivosti stolního cukru a sladivost  oligofruktózy dosahuje okolo 30 % sladivosti stolního cukru.
Inulin i oligofruktóza jsou prebiotické oligosacharidy fermentované v tlustém střevu. Prebiotika jsou definovaná jako nestravitelná potrava, která  příznivě působí na hostitele tím, že stimuluje růst nebo aktivitu jednoho nebo několika druhů bakterií ve střevu.
Podobně jako některé  pektiny a fruktooligosacharidy je inulin preferovaným krmivem pro laktobacily ve střevu. Inulin má pozitivní vliv na funkci trávicího systému a celkové zdraví zvířat. V kombinaci s organickými kyselinami nebo probiotiky může být alternativou antibiotik aplikovaných do  krmiv.
Přídavek inulinu do krmiv se projeví v poklesu pH ve střevu,  v podpoře  tvorby mastných kyselin s krátkým řetězcem jako je kyselina máselná a v příznivém vlivu na metabolismus dusíku. Zvířata vykazují lepší růst a vyšší odolnost vůči nemocím.  Inulin zvyšuje absorpci  vápníku, který je prevencí osteoporóz u starších zvířat a zvyšuje pevnost skořápky vajec.
Pokusy provedené na univerzitě v Mississippi a  v Maďarsku potvrzují příznivý vliv inulinu  na kvalitu vaječné skořápky, na produkci vajec, na vyrovnanou hmotnost vajec a na snižování mortality nosnic.
U prasat hraje inulinový produkt důležitou úlohu v tvorbě ochranné bariéry proti patogenním bakteriím  v žaludku, tenkém a tlustém střevu.
Několik studií se selaty ukázalo na zvýšenou přítomnost bakterií mléčného kvašení a redukované množství E. coli a salmonel v tenkém střevu po aplikaci inulinu.  Hlavní část inulinového produktu (70-90 %) není fermentovaná v žaludku ani tenkém střevu, ale v tlustém střevu příznivými bakteriemi, což se projeví v podstatném zvýšení produkce volných mastných kyselin a v redukci pH v tlustém střevu. Zvýšený obsah kyseliny máselné  je důležitý pro vývoj střevních klků.
Poslední studie z Nizozemska ukazují, že přídavek oligofruktózy do krmiv pro  telata v průběhu 3 týdnů po začátku výkrmu  zlepšil tělesnou hmotnost a konsistenci výkalů. U koní  redukují  oligofruktózy výskyt   kolik a přispívají udržení dobrého zdraví. Byl zaznamenán i příznivý vliv na užitkovost králíků.
Feed Mix, 13, 2005, č. 6, s. 16-18                Zdroj ionfo ÚZPI

Hodnocení => průměr 025
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář