Renata Šarjaková, 7. březen 2006
Dietetické změny pro zlepšení užitkovosti prasat po odstavu
Řada studií ukazuje na příznivý vliv vysoké dávky laktózy ve startérových krmivech na zlepšení rychlosti růstu, zvýšení přijmu krmiva, na morfologii střeva a redukci populace E. coli.
Při odstavu ve 3 – 4 týdnech působí na prasata řada stresů z prostředí a stresů sociálních a nutričních, které  narušují střevní flóru, dochází ke zpomalení růstu a nepříznivým morfologickým změnám  ve střevu zvířat. Problénm se d označné míry řešil aplikací antibiotik do krmiv odstvených prasat.
Zákaz aplikace antibiotik do krmiv prasat po odstavu v EU od ledna 2006, užívaných k redukci průjmu a pro zlepšení užitkovosti,  vedlo ke hledání alternativ. Např. příznivý vliv vysoké dávky laktózy může souviset s produkcí kyseliny mléčné při  mikrobiální fermentaci laktózy. Snížením  pH se zvyšuje žaludeční proteolýza, stravitelnost živin a koncentrace laktobacilů  a následně obsah volných mastných kyselin v tlustém střevu.
Kyselina mléčná snižuje výskyt průjmů a při podávání v napájecí vodě  zlepšuje růst a účinnost krmiv u odstavených selat.
Vliv na složení střevní flóry a metabolickou aktivitu v tlustém střevu vykazuje inulin. Vzhledem k tomu, že kyselina mléčná a inulin působí v různých oblastech trávicího traktu , může se doplněk startérových diet těmito látkami projevit ve zlepšení zdraví celého střeva.
V Irských pokusech ověřovali hypotézu, že aplikace laktózy zlepší užitkovost selat a doplněk startérové dávky inulinem nebo kyselinou mléčnou může zlepšit zdraví střeva u selat.
Předmětem irské studie bylo:
- sledovat užití laktózy a kyseliny mléčné ve startérové dávce selat,
- sledovat interakci mezi inulinem a kyselinou mléčnou a jejich vliv na zdraví trávicího traktu u odstavených selat.
Závěr pokusů uvádí následující:
- kyselina mléčná zlepšuje užitkovost selat v 1. týdnu po odstavu,
- bylo zjištěno lineární zvýšení denního přírůstku hmotnosti a lineární snížení pH výkalů se stoupající  hladinou laktózy,
- bylo otvrzeno, že  kyselina mléčná a inulin působí  na různé oblasti trávicího traktu a jejich doplněk do startérové dávky se projeví ve zlepšení zdraví celého střeva,
- dále doplněk obou látek zvyšuje výšku klků ve střední části tenkého střeva a koncentraci laktobacilů a E. coli v tlustém střevu.
Anim. Sci., 81, 2005, č. 3, s. 347-356             Zdroj info ÚZPI

Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 013
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář