Renata Šarjaková, 6. březen 2006
Vliv zaprahnutí na mléčnou užitkovost
Výsledky dánského výzkumu prokázaly, že vysokoužitkové holštýnské dojnice, u kterých nedošlo k zaprahnutí, nadojily na počátku následující laktace o 22 % mléka méně.

Pokud neprojdou vysokoužitkové dojnice s mléčnou užitkovostí vyšší než 45 kg/den obdobím stání na sucho, dojde u nich ke snížení mléčné užitkovosti v období následující rané laktace o 22 %. Tyto dojnice mají ovšem i méně metabolických problémů, uvádějí dánští vědci výsledky svého experimentu, do kterého zapojili 28 dojnic holštýnského plemene s mléčnou užitkovostí přesahující 45 kg/den. Polovina dojnic byla po dobu sedmi týdnů před porodem zaprahnuta, zatímco druhá polovina zvířat byla dojena i nadále.
Výsledky: V období porodu měly všechny dojnice přibližně stejnou průměrnou hmotnost a také body condition score. Tyto ukazatele nedoznaly změn ani na počátku nové laktace. Příjem sušiny v prvních týdnech po porodu byl také v obou skupinách stejný. Rozdíl byl zjištěn pouze ve výši mléčné užitkovosti.

Více informací je k dispozici na internetové adrese http://jds.fass.org.
                   
Primus, 2005, č. 12, s. 17                             Zdroj info ÚZPI


Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 063
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář