- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Vliv zaprahnutí na mléčnou užitkovost
Pokud neprojdou vysokoužitkové dojnice s mléčnou užitkovostí vyšší než 45 kg/den obdobím stání na sucho, dojde u nich ke snížení mléčné užitkovosti v období následující rané laktace o 22 %. Tyto dojnice mají ovšem i méně metabolických problémů, uvádějí dánští vědci výsledky svého experimentu, do kterého zapojili 28 dojnic holštýnského plemene s mléčnou užitkovostí přesahující 45 kg/den. Polovina dojnic byla po dobu sedmi týdnů před porodem zaprahnuta, zatímco druhá polovina zvířat byla dojena i nadále.
Výsledky: V období porodu měly všechny dojnice přibližně stejnou průměrnou hmotnost a také body condition score. Tyto ukazatele nedoznaly změn ani na počátku nové laktace. Příjem sušiny v prvních týdnech po porodu byl také v obou skupinách stejný. Rozdíl byl zjištěn pouze ve výši mléčné užitkovosti.
Více informací je k dispozici na internetové adrese http://jds.fass.org.
Primus, 2005, č. 12, s. 17 Zdroj info ÚZPI