Odkazy
- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
Aktuality
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Renata Šarjaková, 6. březen 2006
Cílená aditiva pro skot
Cílená aditiva pro skot
Mnozí chovatelé ovlivňují bachorový mikrobiální ekosystém za účelem zlepšení užitkovosti.
Na konferenci o výživě v roce 2005 pořádané Výzkumným ústavem zemědělským na kornelské univerzitě (USA), bylo uvedeno, že jednou z možností jak ovlivnit bachorové mikroorganismy a snížit ztráty fermentací (metan, amoniak) je aplikace krmných aditiv. Na konferenci se diskutoval přídavek organických kyselin, které ovlivňují bachorovu fermentaci podobně jako ionofory (snižují produkci metanu a laktátu a zvyšují produkci propionátu). I když způsob fungování organických kyselin je jiný než u ionoforů v tom, že organické kyseliny spíše stimulují než inhibují určité bachorové populace.
Na základě pokusů s kyselinou jablečnou, mravenčí a asparagovou bylo uvedeno, že studie in vitro více podporují aplikaci organických kyselin než studie in vivo, protože výsledky in vivo mohou být ovlivněny množstvím dodávaných kyselin a dietetickými faktory (typem a mnžstvím krmiva).
K dalším možnostem manipulace bachorového prostředí patří specifické živiny jako jsou aminokyseliny a peptidy, které podporují růst specifických mikrobiálních populací tím, že udržují stabilní bachorové prostředí.
Feedstuffs, 77, 2005, č. 51, s. 10 Zdroj info ÚZPI
Na základě pokusů s kyselinou jablečnou, mravenčí a asparagovou bylo uvedeno, že studie in vitro více podporují aplikaci organických kyselin než studie in vivo, protože výsledky in vivo mohou být ovlivněny množstvím dodávaných kyselin a dietetickými faktory (typem a mnžstvím krmiva).
K dalším možnostem manipulace bachorového prostředí patří specifické živiny jako jsou aminokyseliny a peptidy, které podporují růst specifických mikrobiálních populací tím, že udržují stabilní bachorové prostředí.
Feedstuffs, 77, 2005, č. 51, s. 10 Zdroj info ÚZPI
Hodnocení
=> průměr 113