Renata Šarjaková, 6. březen 2006
Doplněk enzymůdo krmiv pro monogastrická zvířata
V souvislosti se stále dražší kukuřicí a sójovým šrotem zvažují výživáři v USA aplikaci enzymů do krmiv pro monogastrická zvířata za účelem snížení nákladů na krmiva bez nepříznivého vlivu na užitkovost.
Výrobci drůbeže v USA čelí dvěma problémům ve výživě drůbeže, k nimž došlo v roce 2005. Jednak se  v důsledku současné palivové krize stále  intenzivněji využívá více plodin na výrobu etanolu a dalším problémem je kontaminace krmiv mykotoxiny v souvislosti se suchem, které omezilo výnosy a bylo  následované silnými dešti po hurikánu Katrina.  Podle odhadu USDA se sklizeň kukuřice v roce 2005 snížila ve srovnání s rokem 2004 o 12 % a u sójových bobů o 11 %.  Očekávané zdražení kukuřice a sójového šrotu povede k tomu, že výrobci krmiv budou do dávek pro monogastrická zvířata aplikovat, za účelem snížení nákladů na krmiva bez omezení užitkovosti zvířat, enzymy.
Možnost kontaminace krmiv mykotoxiny by měla aktivovat programy na sledování aflatoxinů, fusariotoxinů a ochratoxinů. V případě zjištěné kontaminace by se měla použít pojidla pro vázání mykotoxinů speciálně z krmiv pro plemenná a mladá zvířata.
Feedstuffs, 77, 2005, č. 50, s. 12
                                                                Zdroj info ÚZPI

Hodnocení => průměr 102
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář