Renata Šarjaková, 22. únor 2006
Zaprahnutí krav
Nejvhodnějším krmivem pro snížení mléčné produkce a úspěšného přechodu do období stání na sucho je sláma.

U krav, krmených na konci laktace výhradně slámou, dochází k nejefektivnějšímu zaprahnutí. Švédští a francouzští vědci rozdělili 22 krav, které měly zaprahnout, do dvou skupin. Jedna skupina měla k dispozici slámu ad libitum. Zvířata ze druhé skupiny dostávala vedle slámy, kterou měla k dispozici také v neomezeném množství, ještě kukuřičnou siláž (4 kg sušiny za den). Vědci odebírali kravám kontrolní vzorky krve a žaludeční šťávy za účelem detailního sledování změn v jejich metabolismu. Obě krmivářské strategie měly podobně pozitivní vliv na žádoucí snížení mléčné produkce. Změny v metabolismu, diagnostikované prostřednictvím krevního rozboru prokázaly, že krmná dávka tvořená slámou jako jediným komponentem intenzivněji mobilizovala tukovou tkáň. Kromě toho u takto krmených krav vědci zjistili významné snížení obsahu  těkavých mastných kyselin v žaludeční šťávě.  

Více informací je k dispozici na internetové adrese http://jds.fass.org.

Primus, 2005, č. 12, s. 16             Zdroj info ÚZPI


Hodnocení => průměr 078
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář