- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Zaprahnutí krav
U krav, krmených na konci laktace výhradně slámou, dochází k nejefektivnějšímu zaprahnutí. Švédští a francouzští vědci rozdělili 22 krav, které měly zaprahnout, do dvou skupin. Jedna skupina měla k dispozici slámu ad libitum. Zvířata ze druhé skupiny dostávala vedle slámy, kterou měla k dispozici také v neomezeném množství, ještě kukuřičnou siláž (4 kg sušiny za den). Vědci odebírali kravám kontrolní vzorky krve a žaludeční šťávy za účelem detailního sledování změn v jejich metabolismu. Obě krmivářské strategie měly podobně pozitivní vliv na žádoucí snížení mléčné produkce. Změny v metabolismu, diagnostikované prostřednictvím krevního rozboru prokázaly, že krmná dávka tvořená slámou jako jediným komponentem intenzivněji mobilizovala tukovou tkáň. Kromě toho u takto krmených krav vědci zjistili významné snížení obsahu těkavých mastných kyselin v žaludeční šťávě.
Více informací je k dispozici na internetové adrese http://jds.fass.org.
Primus, 2005, č. 12, s. 16 Zdroj info ÚZPI