Renata Šarjaková, 13. leden 2006
Kulhavost krav a produkce mléka (USA)
Výsledky studie z Floridy naznačují lineární vztah mezi stupněm kulhání a snižující se produkcí mléka ve druhé a další laktaci. Systém hodnocení pohyblivosti krav použitý ve studii by mohl být vhodným prostředkem pro ranou detekci kulhavosti dojnic.

Průzkum provedený  v USA přinesl tyto výsledky:

-         kulhavost byla běžnější u vysoce užitkových krav,

-         kulhavé krávy produkovaly méně mléka než nekulhavé krávy,

-         snížení mléčné produkce bylo podstatnější ve druhé nebo další laktaci,

-         kulhavé krávy s flegmónou prstu produkovaly méně mléka než nekulhavé krávy.

Zatím nebylo sledováno, jak závažnost kulhání ovlivňuje produkci mléka. Podle nejnovějších  údajů existuje lineární vztah mezi závažností kulhání na počátku období po porodu a rizikem oddálení nástupu říje u holštýnských krav. Vzhledem k tomu, že kulhavé krávy trávily méně času příjmem krmiva a vykazovaly závažnější ztrátu tělesné kondice než zdravé krávy po porodu, vznikla hypotéza, že vyšší stupeň kulhavosti bude mít větší dopad na produkci mléka. Ve studii  provedené na univerzitě na Floridě srovnávali produkci mléka v prvních 100 dnech po telení mezi kravami klasifikovanými jako nekulhavé, středně kulhavé a kulhavé; ověřovali vztah mezi závažností kulhání a produkcí mléka.                                                       Zdroj info ÚZPI

 


Hodnocení => průměr 136
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář