apic-ak.cz, 10. leden 2006
Spotřebu krůtího masa je třeba zvýšit

Na sváteční stůl patří krůta, alespoň ve Spojených státech a v České republice se po vánočních kapřích hodech v další sváteční dny musí na stole objevit opeřenec, nejlépe krocan. Pod tímto dojmem si připomeňme, kolik vlastně tohoto masa průběžně během roku zkonzumujeme.

Spotřeba krůtího masa za rok je v současné době v ČR dvě kilogramy na osobu, což je množství, které by se perspektivně mělo zdvojnásobit. Producenti krůt mají snahu, aby krůtí maso bylo součástí jídelníčku po celý rok a ne jako dosud, nárazově.

Výroba i spotřeba krůtího masa v současné době vlivem několika faktorů stagnuje, což se negativně projevuje v prvovýrobě jatečných krůt, u výrobců krmiv, v technologii, u zpracovatelů, tedy v celém výrobním řetězci. Tuto situaci vyvolal ve druhém pololetí roku 2002 značný cenový propad nákupních cen jatečných krůt, což výrazně ovlivnilo řadu chovatelů tak, že mnozí výrobu přerušili či ukončili.

Zaměření na marketing
V roce 2000 vzniklo odbytové družstvo Agrokrocan s cílem zabezpečit osobám zabývajícím se chovem a výkrmem krůt stabilní podmínky pro produkci, zpracování a odbyt krůtího masa. Za pomoci dotací vstoupilo odbytové družstvo Agrokrocan do zpracovatelských firem. Tím měli producenti po starostech se zpracováním krůt a stabilizovaly se také dodávky a dalo se počítat s plynulostí odbytu a stabilizací cen. S ohledem na to se odbytové družstvo Agrokrocan v roce 2003 zaměřilo na propagaci krůtích výrobků, průzkum trhu a zajištění marketingových informací za účelem zvýšení prodeje krůtího masa.

Od chovu přes porážku až ke zpracování a prodeji
V roce 2004 se společnost AGFtrading, a. s., rozhodla prodat firmu Adex – Czech Turkey, a. s. Nejistota chovatelů v období prodeje této firmy měla za následek snížení objemu chovu krůt. Odbytové družstvo Agrokrocan v této situaci využilo nabídky k odkoupení společnosti Czech Turkey, a. s., a v druhé polovině roku 2004 se stalo vlastníkem porážky v Lomu u Tachova, Adexu. Tímto krokem byla uzavřena vertikála struktury zahrnující chov, porážku, zpracování a na něj navazující prodej krůtího masa.
V Adexu se ročně zpracovávalo 12 000 tun jatečných krůt. Množství zpracovaných krůt podle záměru vlastníka – odbytového družstva Agrokrocan v příštím roce dosáhne 14 000 až 16 000 tun.

Výkyvy ve spotřebě
Krůtí maso obsahuje minimální množství tuku, ve srovnání s ostatními druhy masa vysoký obsah bílkovin nutných pro obnovu a správnou funkci buněk. Krůtí maso je lehce stravitelné, obsahuje kyselinu linolovou, která snižuje hladinu cholesterolu, vitamíny řady B, množství minerálů, zejména železo, které podporuje funkci červených krvinek, dále vápník, zinek, selen. Krůtí maso svou vysokou nutriční a dietetickou hodnotou je vhodné pro sportovce, děti, kardiaky, diabetiky, hypertoniky, ale i pro ty, kteří chtějí snížit svou nadměrnou váhu.

Spotřeba krůtího masa v průběhu roku, zejména v minulých letech, měla značné výkyvy. Lidé krůtí maso nakupovali většinou v souvislosti nějaké slavnostní příležitosti, zejména na vánoční a velikonoční svátky. Tato situace byla vyvolána zejména nízkou finalizací krůtího výrobního programu, kdy se krůty prodávaly z 90 procent vcelku. Rozvoj inovace skladby výrobků z krůtího masa, ať jde o krůtí maso dělené a porcované, krůtí polotovary či masné výrobky vede spotřebitele k celoročnímu nákupu krůtích výrobků

Zaměření odbytového družstva

Cíle společnosti Agrokrocan:
• cílevědomě zvýšit spotřebu krůtího masa v ČR a dostat se tak na úroveň ostatních středoevropských zemí – Rakouska, Německa, Polska;
• vývoz zpracovaného masa (vývoz krůtího masa za celou ČR je měsíčně zhruba na úrovni 8 až 10 milionů korun), kalibrovaného porcovaného masa, před masem nezpracovaných jatečných krůt;
• zvýšit spotřebu kvalitního zdravého masa ze současných dvou kilogramů na pět až osm kilogramů krůtího masa na osobu za rok.

Vojtěch Olbrecht
předseda představenstva odbytového družstva Agrokrocan,
člen AK ČR


Hodnocení => průměr 106
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář