Renata Šarjaková, 9. duben 2008
Dovoz sýrů stoupl o třetinu
Dovoz sýrů do České republiky roste.

 

Koncem roku 2007  meziroční nárůst dovozu sýru činil 33 procent. Kvůli zvyšujícím se dovozům klesá tuzemská výroba, nyní pokrývají téměř 40 procent domácí spotřeby. V roce 2003 to přitom bylo 12,5 procenta. Vyplývá to z výhledové zprávy ministerstva zemědělství.

Tuzemská výroba přírodních sýrů se loni meziročně snížila o tři procenta. Nárůst celkové spotřeby přitom činil 14 procent. Výroba v tuzemsku dlouhodobě klesá, mezi lety 2003 a 2006 se snížila o sedm procent.
Ve struktuře dovozu mají největší zastoupení čerstvé sýry a tvaroh, podílejí se na něm téměř třetinou. Čtvrtina dovozu připadá na eidam. Největším dovozcem do České republiky  je Německo, odkud míří převážně čerstvé sýry a tvaroh. Na druhém místě je Polsko, významný dovozce eidamu a tavených sýrů.
Roste i vývoz, ale pomalejším tempem než dovoz. V roce 2006 Česká republika vyvezla přes 70 procent své produkce sýrů. Navzdory tomu dosahuje Česko od roku 2004 každoročně v obchodě s přírodními sýry pasivního salda.
Spotřeba sýrů v České republice dlouhodobě roste. Zatímco v roce 1993 byla roční spotřeba na hlavu 6,1 kilogramu, v roce 2006 to bylo už 13,4 kilogramu. Podle předpokladů ministerstva zemědělství ale pravděpodobně kvůli rostoucím cenám mléka nastane v růstovém trendu zlom. 

Zdroj: Zuzana Fialová


Hodnocení => průměr 077
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář