Renata Šarjaková, 11. leden 2023
Pokračuje postupný pokles cenového indexu potravin, nicméně meziročně došlo v r. 2022 k jeho zvýšení o 14,3 %

Index cen potravin FAO (FAO Food Price Index) podle zprávy vydané 6. 1. 2023 v prosinci 2022 nadále klesal, celoroční průměr je ale oproti roku 2021 výrazně vyšší.

 

 

 

FAO Price Index

Prosinec 2022 (k listopadu 2022)

Prosinec 2022 (k prosinci 2021)

Mléčné výrobky

+1,1 %

+7,9 %

Cukr

+2,4 %

-8,50 %

Obilniny

-1,9 %

+4,8 %

Rostlinný olej

-6,7 %

-19,1 %

Maso

-1,2 %

+2,5 %

 

Index dosáhl v prosinci 2022 v průměru 132,4 bodu, což je o 1,9 % méně než v listopadu a jde o devátý měsíční pokles v řadě. Index je tak nyní o 1,0 % nižší než před rokem. Prosincový pokles indexu byl způsoben prudkým poklesem cen rostlinných olejů spolu s určitým poklesem u obilovin a masa, který byl však částečně vyvážen mírným nárůstem cen cukru a mléčných výrobků. Za celý rok 2022 index dosáhl v průměru 143,7 bodu, což je oproti roku 2021 nárůst o 14,3 %.

Index cen obilovin dosáhl v prosinci v průměru 147,3 bodu, tedy o 1,9 % méně než v listopadu, ale stále o 4,8 % nad hodnotou z prosince 2021. Vývozní ceny pšenice v prosinci klesly, protože probíhající sklizeň na jižní polokouli zvýšila dodávky a konkurence mezi vývozci zůstala silná. Světové ceny kukuřice také meziměsíčně klesly především díky silné konkurenci z Brazílie. Kukuřice a pšenice ovlivnily ceny čiroku a ječmene, které také klesly. Zájem asijských zemí a posilování měn exportních zemí vůči americkému dolaru naopak udržovaly mezinárodní ceny rýže v prosinci na vzestupu. Za celý rok 2022 dosáhl průměr indexu cen obilovin nového rekordu 154,7 bodu, což je o 17,9 % více než v roce 2021. Ceny kukuřice a pšenice dosáhly v roce 2022 rekordních maxim (v průměru o 24,8 a 15,6 % vyšší než průměry z roku 2021). Vývozní ceny rýže byly v průměru o 2,9 % nad úrovní roku 2021. Růst indexu cen obilovin v roce 2022 byl způsoben řadou faktorů, jako je narušení trhu z důvodu války na Ukrajině, nejistota, vyšší náklady na energie a vstupy, nepříznivé počasí u několika klíčových dodavatelů a pokračující silná globální poptávka po potravinách.

Index cen rostlinných olejů dosáhl v prosinci v průměru 144,4 bodu, což je o 6,7 % méně než v listopadu a klesl tak na nejnižší úroveň od února 2021. Pokles byl způsoben nižšími mezinárodními kotacemi palmového, sójového, řepkového a slunečnicového oleje. Ceny palmového oleje klesly po krátkodobém oživení v předchozím měsíci o téměř 5 % zejména v důsledku slabé globální poptávky i navzdory nižší produkci v hlavních pěstitelských zemích způsobené nadměrnými dešti. Ceny sójového oleje výrazně klesly především kvůli pozitivním vyhlídkám na rostoucí produkci v Jižní Americe. Pokud jde o řepkový a slunečnicový olej, ceny klesly v důsledku dostatečných celosvětových dodávek a utlumené poptávky po dovozu zejména z Evropské unie. Nižší ceny ropy také vyvinuly tlak na snižování světových cen rostlinných olejů pro biopaliva. Průměr indexu za rok 2022 byl v průměru 187,8 bodu. To je nárůst o 13,9 % oproti roku 2021 a nové rekordní roční maximum.

Index cen mléka a mléčných výrobků dosáhl v prosinci v průměru 139,1 bodu, tedy o 1,1 % více než v listopadu. Zaznamenal tak mírný nárůst po pěti měsících po sobě jdoucích poklesů a překonal o 7,9 % svou hodnotu z prosince 2021. Ceny sýrů vzrostly díky silné celosvětové poptávce po dovozu a nižší nabídce v důsledku vysokých maloobchodních prodejů a zájmu sektoru HORECA zejména v západní Evropě. Naproti tomu ceny másla klesaly již šestý měsíc v řadě díky stagnující poptávce a dostatečným domácím zásobám. Ceny sušeného mléka klesly kvůli stagnující poptávce po spotových dodávkách a nižším cenám v západní Evropě. Za celý rok 2022 činil index cen mléka v průměru 142,5 bodu, tedy o 19,6 % více než v roce 2021. Jde o nejvyšší roční průměr od roku 1990.

Index cen masa dosáhl v prosinci v průměru 113,8 bodu, tedy o 1,2 % méně než v listopadu, ale stále o 2,5 % nad úrovní předchozího roku. Šestý měsíční pokles v řadě byl způsoben nižšími cenami hovězího a drůbežího masa, které byly částečně vyváženy vyššími cenami vepřového a skopového. Ceny hovězího masa klesly pod tlakem nabídky jatečného skotu v několika producentských zemích a nevýrazné celosvětové poptávky po střednědobých dodávkách. Ceny drůbežího poklesly díky dostatečné nabídce a navzdory poklesu výroby v důsledku epidemie ptačí chřipky. Ceny vepřového vzrostly díky předvánoční vnitřní poptávce zejména v Evropě. Růst ceny skopového způsobily zejména pohyby kurzů měn. V roce 2022 byl průměr indexu cen masa 118,9 bodu. To je o 10,4 % více než v roce 2021 a jde opět o nejvyšší roční průměr od roku 1990.

Index cen cukru dosáhl v prosinci v průměru 117,2 bodu (o 2,4 % více než v listopadu) a dosáhl nejvyšší úrovně za posledních šest měsíců. Růst souvisel s obavami z dopadu nepříznivých povětrnostních podmínek na výnosy v Indii a se zpožděním sklizně v Thajsku a Austrálii. Za celý rok 2022 dosáhl index cen cukru v průměru 114,5 bodu, tedy o 4,7 % více než v roce 2021 a dosáhl nejvyššího ročního průměru od roku 2012.

 

Ing. Michal Kulík
Odbor zahraničně obchodní spolupráce, MZe

 

Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 028
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář