Renata Šarjaková, 4. říjen 2016
Indexy cen zemědělských výrobců, průmyslových výrobců a indexy spotřebitelských cen potravinářského zboží - srpen 20
Indexy cen zemědělských výrobců, průmyslových výrobců a indexy spotřebitelských cen potravinářského zboží - srpen 2016

 

KOMENTÁŘ

Ceny výrobců v zemědělství se za srpen 2016 ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku snížily o 6,9 %; přitom bylo vykázáno snížení cen rostlinné výroby o 7,3 % a snížení cen živočišné výroby o 6,6 %.

Ceny rostlinných výrobků ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku v srpnu 2016 významně ovlivnil pokles cen obilovin o 12,8 %, brambor o 2,3 % a olejnin o 3,7 %.
    
U čerstvé zeleniny bylo vykázáno snížení cen o 2,3 %, ovoce vykázalo zvýšení, a to o 11,5 %.

V živočišné výrobě, ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku, ceny všech sledovaných druhů jatečného skotu vykázaly pokles o 2,9 %. Ke snížení cen došlo býků jatečných v živém o 0,9 %, u jalovic jatečných v živém o 6,6 %, u krav jatečných v živém o 6,7 % a u mléka o 16,2 %. Zvýšení cen bylo vykázáno u prasat jatečných v živém o 8,6 % a u telat jatečných v živém o 8,9 %.

Ceny výrobců potravin a pochutin od začátku roku proti stejnému období předchozího roku vykázaly pokles o 2,8 %. Snížení cen bylo vykázáno u mlýnských a škrobárenských výrobků a škrobů o 3,6 %, u konzervovaného masa a masných výrobků o 0,9 %, u upraveného a konzervovaného ovoce, zeleniny o 1,7 %, u pekařských výrobků a těstovin o 2,6 % a u mléčných výrobků o 8,0 %. Ceny se zvýšily u rostlinných a živočišných olejů a tuků o 0,4 %
    
Na základě ‚Zákona ze dne 13. ledna 2016, kterým se mění zákon č. 395/2009 Sb., o významné tržní síle při prodeji zemědělských a potravinářských produktů a jejím zneužití‘ došlo u části výrobců k zahrnutí ročních bonusů do měsíčních cen. Předpokládá se, že tato změna proběhne postupně i u dalších výrobců v průběhu prvních 8 měsíců roku 2016.

Snížení spotřebitelských cen potravinářského zboží ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku je 0,8 %. Ke snížení cen došlo u mléka, sýrů a vajec o 5,6 %, u ovoce o 2,9 % a u olejů a tuků o 1,6 %. Naopak ke zvýšení cen došlo u masa o 0,4 %, u pekárenských výrobků, u obilovin o 0,4 %, u brambor o 4,2 %, u zeleniny o 2,3 % a u ryb o 4,4 %.

Metodické vysvětlivky     

Komentář     

Tabulková část     

Tab. 1 Indexy cen zemědělských výrobců     
Tab. 2 Indexy cen průmyslových výrobců za potravinářské výrobky     
Tab. 3 Indexy spotřebitelských cen potravinářských výrobků     
Tab. 4 Porovnání průměrných cen zemědělských výrobků, cen průmyslových výrobců a spotřebitelských cen u vybraných druhů výrobků     
Tab. 5 Průměrné ceny vybraných zemědělských výrobků podle krajů     
Tab. 6 Průměrné ceny vybraných zemědělských výrobků     
Tab. 7 Průměrné ceny průmyslových výrobců vybraných potravinářských výrobků     
Tab. 8 Průměrné spotřebitelské ceny vybraných druhů zboží

 

Informace ze dne 30. 10. 2016 ke stažení


zdroj: Český statistický úřad, www.czso.cz »


Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 060
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář