Renata Šarjaková, 31. květen 2016
Indexy cen zemědělských výrobců, průmyslových výrobců a indexy spotřebitelských cen potravinářského zboží - duben 2016
Indexy cen zemědělských výrobců, průmyslových výrobců a indexy spotřebitelských cen potravinářského zboží - duben 2016

KOMENTÁŘ

Ceny výrobců v zemědělství se za duben 2016 ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku snížily o 7,2 %; přitom bylo vykázáno snížení cen rostlinné výroby o 3,9 % a snížení cen živočišné výroby o 11,3 %.

Ceny rostlinných výrobků ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku v dubnu 2016 významně ovlivnil růst cen brambor o 46,0 %. Ceny obilovin vykázaly meziroční pokles o 10,4 % a olejnin o 0,7 %.  
    
U čerstvé zeleniny bylo vykázáno zvýšení cen o 23,1 %, ovoce vykázalo rovněž zvýšení, a to o 1,3 %.

V živočišné výrobě, ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku, ceny všech sledovaných druhů jatečného skotu vykázaly pokles o 2,0 %. Ke snížení cen došlo býků jatečných v živém o 1,7 %, u jalovic jatečných v živém o 3,1 %, u krav jatečných v živém o 3,2 %, u prasat jatečných v živém o 10,7 % a u mléka o 18,5 %. Zvýšení cen bylo vykázáno u telat jatečných v živém o 11,0 %.

Ceny výrobců potravin a pochutin od začátku roku proti stejnému období předchozího roku vykázaly pokles o 3,6 %. Snížení cen bylo vykázáno u mlýnských a škrobárenských výrobků a škrobů o 2,7 %, u konzervovaného masa a masných výrobků o 4,5 %, u pekařských výrobků a těstovin o 2,5 % a u mléčných výrobků o 8,1 %. Ceny se zvýšily u rostlinných a živočišných olejů a tuků o 1,6 % a u upraveného a konzervovaného ovoce, zeleniny o 1,4 %.  
    
Na základě ‚Zákona ze dne 13. ledna 2016, kterým se mění zákon č. 395/2009 Sb., o významné tržní síle při prodeji zemědělských a potravinářských produktů a jejím zneužití‘ došlo u části výrobců k zahrnutí ročních bonusů do měsíčních cen. Předpokládá se, že tato změna proběhne postupně i u dalších výrobců v průběhu prvních 6 měsíců roku 2016.

Snížení spotřebitelských cen potravinářského zboží ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku je 1,9 %. Ke snížení cen došlo u mléka, sýrů a vajec o 10,0 %, u masa o 1,7 %, u pekárenských výrobků, u obilovin o 0,4 %, u ovoce o 1,6 % a u olejů a tuků o 4,8 %. Naopak ke zvýšení cen došlo u brambor o 45,7 %, u zeleniny o 8,6 % a u ryb o 3,6 %.
    

Informace ze dne 30. 5. 2016 ke stažení


zdroj: Český statistický úřad, www.czso.cz »


Hodnocení => průměr 060
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář