- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Indexy cen zemědělských výrobců, průmyslových výrobců a indexy spotřebitelských cen potravinářského zboží - duben 2016
KOMENTÁŘ
Ceny výrobců v zemědělství se za duben 2016 ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku snížily o 7,2 %; přitom bylo vykázáno snížení cen rostlinné výroby o 3,9 % a snížení cen živočišné výroby o 11,3 %.
Ceny rostlinných výrobků ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku v dubnu 2016 významně ovlivnil růst cen brambor o 46,0 %. Ceny obilovin vykázaly meziroční pokles o 10,4 % a olejnin o 0,7 %.
U čerstvé zeleniny bylo vykázáno zvýšení cen o 23,1 %, ovoce vykázalo rovněž zvýšení, a to o 1,3 %.
V živočišné výrobě, ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku, ceny všech sledovaných druhů jatečného skotu vykázaly pokles o 2,0 %. Ke snížení cen došlo býků jatečných v živém o 1,7 %, u jalovic jatečných v živém o 3,1 %, u krav jatečných v živém o 3,2 %, u prasat jatečných v živém o 10,7 % a u mléka o 18,5 %. Zvýšení cen bylo vykázáno u telat jatečných v živém o 11,0 %.
Ceny výrobců potravin a pochutin od začátku roku proti stejnému období předchozího roku vykázaly pokles o 3,6 %. Snížení cen bylo vykázáno u mlýnských a škrobárenských výrobků a škrobů o 2,7 %, u konzervovaného masa a masných výrobků o 4,5 %, u pekařských výrobků a těstovin o 2,5 % a u mléčných výrobků o 8,1 %. Ceny se zvýšily u rostlinných a živočišných olejů a tuků o 1,6 % a u upraveného a konzervovaného ovoce, zeleniny o 1,4 %.
Na základě ‚Zákona ze dne 13. ledna 2016, kterým se mění zákon č. 395/2009 Sb., o významné tržní síle při prodeji zemědělských a potravinářských produktů a jejím zneužití‘ došlo u části výrobců k zahrnutí ročních bonusů do měsíčních cen. Předpokládá se, že tato změna proběhne postupně i u dalších výrobců v průběhu prvních 6 měsíců roku 2016.
Snížení spotřebitelských cen potravinářského zboží ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku je 1,9 %. Ke snížení cen došlo u mléka, sýrů a vajec o 10,0 %, u masa o 1,7 %, u pekárenských výrobků, u obilovin o 0,4 %, u ovoce o 1,6 % a u olejů a tuků o 4,8 %. Naopak ke zvýšení cen došlo u brambor o 45,7 %, u zeleniny o 8,6 % a u ryb o 3,6 %.
Informace ze dne 30. 5. 2016 ke stažení